Şengal Şehit Aileleri Kurumu’ndan ‘Kahramanlık Haftası’ açıklaması

Şengal Şehit Aileleri Kurumu, Kahramanlık Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada, Êzidî halkının “kahramanlar sayesinde kendini tanıdığını” ve “savunma gücünü inşa ettiğini” kaydetti.

Yazılı bir açıklama yapan Şengal Şehit Aileleri Kurumu, “21 Mart’ta özgürlük mücadelesinin öncüsü Mazlum Doğan Amed Cezaevi’nde teslimiyet dayatmasına karşı fedai bir eylemde gerçekleştirdi. Mazlum Doğan, bu onurlu duruşuyla, zulme karşı direniş ve mücadelenin simgesi oldu. Ondan sonra Mahsum Korkmaz (Egid), yoldaşı Mazlum Doğan’ın direnişini dağlara taşıdı. Efsanevi komutan Mahsum Korkmaz 15 Ağustos 1984’te düşmanın zihniyetine ilk kurşunu sıkarak kahramanlığın simgesi ve yeni Egidlerin öncüsü oldu” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“Döneminin kahramanlık simgesi olan Mahsum Korkmaz ve Mazlum Doğan, özgürlüğün ve başarının rehberi ve öncüsü oldular. Bugün Êzidî halkı o kahramanlar sayesinde kendini tanımış ve özgürlük mücadelesi kahramanlarının yolunda savunma gücünü inşa etmiştir.

3 Ağustos 2014’te DAIŞ çeteleri ve karanlık güçler tarafından Êzidî halkına yönelik bir ferman geliştirildi. Önder Apo’nun yoldaşları sayesinde fermandan ve katliamdan kurtulduk. Özgürlük şehitleri kanlarıyla bu toprakları adım adım çetelerden kurtardılar. Tarihimizde işgalcilerin kılıcı Êzidî halkının üstünden eksik olmadı ama aynı zamanda Êzidîlerin kahramanlarının direnişi de eksik olmamıştır. Êzidî halkının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı zamanlarda Mam Zeki Şengali, Egid Civyan, Dilşer Herekol, Zerdeşt Şengali, Merwan Bedel, Azad Qeyrani, Enwer Tolhıldan, Berivan Şengali ve Delal Amed gibi kahramanlar, bu tehlikeye karşı direnerek Êzidî ve Kürt halkının kahramanları olmuştur.

Her saldırıda bir kahraman ve kahramanlık ortaya çıkmış, ortaya çıkan kahramanlar hayatımıza, inançlarımıza, dillerimize, topraklarımıza ve halkımıza sahip çıkarak hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Onlar kahramanlık destanında her zaman yaşanacak özgür bir yaşamın simgesi haline gelmiştir. Bugün şehitleri halkın en kutsal değerleri olarak tanımlayan Önder Apo sayesinde Êzidîler olarak bu seviyeye ulaştık. Bu fedai ruhla özgür dağlarda kahraman kadınların ve özgürlük gerillalarının sayesinde direniş tüm topluma yayılmış ve bizlere özgür bir yaşam sunmuştur.

Her zaman kahraman şehitlerimizin yolundan gideceğimizi bir kez daha söylüyoruz. Şengal’in özerkliği sağlanana kadar mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.”