Üç başlıkta Dêrazor operasyonu

Kuzey ve Doğu Suriye devrim güçlerinin DAİŞ ve organize suç çetelerine karşı Dêrazor’da başlattığı operasyon 9. gününde sürüyor. Operasyonu öncesi, hedefler ve sonrasında yaşananlar olarak üç başlıkta ele aldık.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, 27 Ağustos 2023 tarihinde “Dêrazor bölgesinde halka ve kanaat önderlerine dönük DAİŞ terör saldırıları yaşanmakta” başlıklı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “QSD ile aşiretlerin kanaat önderleri ve şeyhleri arasında yapılan son toplantıda, yurttaşların terörist hücrelerin takip edilmesi ve kaynaklarının yok edilmesine yönelik talep ve görüşleri alındı. Bu temelde askeri, ulusal ve ahlaki görevlerimizin yerine getirilmesi kapsamında güçlerimiz, Uluslararası Koalisyon güçlerinin desteğiyle bu akşam saat 20.00 civarında başta Dêrazor bölgesi olmak üzere Fırat’ın doğu cephesinde ‘Güvenliğin Güçlendirilmesi Operasyonu’nu başlattı” ifadeleriyle DAİŞ’in uyuyan hücreleri ve destekçilerine dönük operasyonun başlatıldığını duyurdu.  

27 Ağustos’ta başlatılan ve QSD ile İç Güvenlik Güçleri tarafından koordineli bir şekilde yürütülen operasyon 9. gününde sürüyor. Şu ana kadar düzenlenen operasyonlarda DAİŞ ve organize suç örgütüne mensup 50’nin üzerinde suçlu tutuklandı ve etkisiz hale getirildi. 

BAŞLICA HEDEF DAİŞ UYUYAN HÜCRELERİ 

Operasyonun yapıldığı Dêrazor, Suriye ve Irak sınırında bulunmasının yanı sıra zengin petrol yataklarından dolayı Suriye için de stratejik bir kent. Mart 2019’da tamamen özgürleştirilen kent, QSD bünyesindeki Dêrazor Askeri Meclisi ve Dêrazor Sivil Meclisi tarafından yönetiliyor.   

Üç kolda başlayan operasyon, Dêrazor’un Sorê ilçesinden Kuzey kırsalı, Fırat Nehri çevresi, Hecîn ve Baxoz’a kadarki bölgeyi kapsıyor. Dêrazor ve Reqa arasındaki bölge de operasyon kapsamında. Şihêl, Îzbe, Buseyra, Ziban, Garanic, Basîra, Tayana, Ebu Hamam, Cedîd Igedat, Cedîd Begara vb. köylerde çoğunlukla çatışmalar yaşanıyor. 

QSD ve İç Güvenlik Güçleri müşterek operasyonunun esas amacı, Dêrazor ve çevresinde konumlanan DAİŞ’in gizli hücre yapılanmaları. QSD'nin 23 Mart 2019 tarihinde Dêrazor’un Baxoz ilçesini özgürleştirmesiyle son kalesini de kaybeden DAİŞ, bölgedeki örgütlülüğünü uyuyan hücreleriyle sürdürdü. DAİŞ gizli hücre yapılanmaları şu anda operasyonun sürdüğü bölgede 4 yılı aşkın süredir çok sayıda sivili ve kanaat önderini vahşi şekilde katletti. 2023 yılı içerisinde bu saldırılarını daha da artırdı. 

SUÇ ŞEBEKELERİ DE HEDEF

QSD ve İç Güvenlik Güçleri tarafından uyuyan hücre yapılanmalarının yanı sıra uyuşturucu vb. organize suç şebekelerine karşı da operasyon düzenleniyor. Operasyonun hedefindeki organize suç şebekeleri petrol, buğday, inşaat malzemeleri vb. birçok ürünü Dêrazor’dan Bukemal gibi yerlere kaçırıyordu. Yine Afganistan ve İran gibi yerlerden getirilen uyuşturucu yapımında kullanılan maddeler, Dêrazor üzerinden Kuzey ve Doğu Suriye’nin diğer bölgelerine aktarılıyor. 

Bu suçlara bulaştıklarına dair kanıtların olduğu Ehmed El Xebil (Ebu Hewla) gibi askeri komutanlar da tutuklandı, ki bu nedenle operasyona ‘Güvenliği Güçlendirme’ adı verildi. 

‘KÜRT-ARAP ÇATIŞMASI’ DEĞİL

Dêrazor’da operasyonun başlamasının ardından Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi karşıtı kesimler, bunu ‘Kürt-Arap çatışması’ olarak gündeme koyarak kışkırtma ve fitne ortamı yaratmak istedi. Böylece Dêrazor’da başarıyla süren operasyonu gölgelemek istediler. Ancak QSD ve bölge halkı buna karşı temkinli yaklaşarak, bu politikaları boşa çıkardı. QSD güçleri, bölgedeki kanaat önderlerinin de görüşleri çerçevesinde bu operasyonu başlattıklarını belirtmişti.

Fitne söylemlerinin çokça yayılmasının ardından açıklama gereği duyan QSD, şunları vurgulamıştı: “2013 yılından beri QSD ile DAİŞ arasındaki savaşı Kürt-Arap savaşı olarak göstermeye çalışan birçok çevrenin bu politikaları günümüzde de devam ediyor. Gerçekte ise Arap halkının Kürt halkıyla, Kürt halkının da Arap halkıyla çelişkileri bulunmamaktadır. Her iki halk uzun yıllardır birlikte ve huzur içinde yaşamakta. QSD bölge halklarının, özellikle de Arap ve Kürt halklarının birliğinin ispatıdır. Bu nedenledir ki art niyetliler, bu birliği bozma ve halkın duygularıyla oynama girişimlerini arttırmaktadır. Mevcut savaş, QSD ile işgalci Türk devleti çeteleri ve Şam hükümeti güçlerine bağlı kesimler arasında yaşanıyor. QSD ve bölge aşiretleri arasında herhangi bir çelişki yoktur, aşiretlerle sürekli iletişim halindeyiz. Fedakarlığımız bölge halklarının güvenliği, bölgenin istikrarı ve barışı içindir. QSD bu misyonunu yerine getirmede tereddüt yaşamayacaktır.”

ARAP GENÇLERİ DE OPERASYONDA 

Dêrazor’da süren operasyona etnik kimliği ayırt etmeksizin Demokratik Suriye Güçleri bünyesi altında bulunan tüm güçler katılıyor. QSD’nin Arap güçleri bileşenlerinden Humat El Cezîre gibi güçler de operasyonun ana omurgasında yer alıyor.