YRA: Türk devletinin saldırılarına sessiz kalınmamalı

İşgalci Türk devletinin JIN TV muhabirlerine yönelik saldırısına ilişkin açıklama yapan YRA, "Sessiz kalınmasın" çağrısı yaptı.

Özgür Basın Birliği (YRA), işgalci Türk devletinin insansız hava araçlarıyla Amûdê-Qamişlo yolu üzerinde bir gazetecinin aracına düzenlediği saldırı sonucu bir JIN TV emekçisinin şehit olduğu, bir gazetecinin de yaralandığı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

İşgalci Türk devletinin devrimin başından bu yana kirli politikalarını uygulamak için her türlü saldırı girişiminde bulunduğunun belirtildiği açıklamada, “Suriye’de çatışmaların başladığı günden bu yana Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerini kesintisiz bir şekilde hedef alan işgalci Türk devleti, bölgeye yönelik kirli politikalarını uygulamak için DAİŞ, El-Nusra gibi tüm çete gruplarını destekliyor” denildi.

'TÜRK DEVLETİ ÖZGÜR BASINDAN KORKUYOR'

Türk devletinin plan ve politikalarını ifşa eden özgür basından korktuğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Devrimin başından bu yana işgalci Türk devletinin ve diğer devrim karşıtlarının bölgeye yönelik geliştirdiği plan ve kirli politikalarını ortaya çıkarmak için sürekli hareket halinde olan özgür basının kamerasından ve kaleminden korkan işgalci Türk devleti, basın çalışanlarını hedef alıyor.

23 Ağustos 2023’te Qamişlo-Amude yolunda haber yapmak amacıyla merkezden ayrılan JIN Tv aracı işgalci Türk devletinin Silahsız İnsansız Hava Aracının hedefi oldu. Saldırıda araç sürücüsü şehit olurken, JIN TV’nin bir muhabiri de yaralandı.

Daha önce de Serêkaniye ve Dêrik’te sivillere yönelik vahşet anlarını belgeleyen gazeteci arkadaşlarımız Seed Ehemed, Mihemed Reşo, Welat, Îsam Ebdullah, işgalci Türk devletinin gerçekleştirdiği hava saldırılarında şehit olmuş, birçok gazeteci de yaralanmıştı.

SESSİZLİĞE TEPKİ

Tüm dünyanın gözü önünde insanlık dışı suçları işleyen Türk devleti, uluslararası insan hakları sözleşmelerini ve kanunlarını ihlal ediyor. Maalesef Uluslararası Koalisyon, Rusya, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Gazeteciler Birliği, Sınır Tanımayan Muhabirler başta olmak üzere tüm insan hakları örgütleri bu suçları sessizce izliyor.

Gazetecilere ve medya çalışanlarına yönelik suç ve faaliyetleri belgelemekle yükümlü olan YRA, öncelikle şehit düşen JIN TV çalışanı Necimedîn Feysel Hec Sînan’ın ailesine başsağlığı diliyor ve muhabirine de acil şifalar diliyor.

Aynı zamanda başta gazetecilerin korunmasından sorumlu olanlar olmak üzere insan hakları kurum ve kuruluşlarının vicdani görevlerini yerine getirmelerini ve Türk devletinin bölgedeki gazetecileri ve sivilleri hedef almasına karşı sessiz kalmamalarını talep ediyoruz."