Barış anneleri Sêmalka'daki eylemlerini sürdürüyor

Xelîfan’da şehit düşen gerillaların cenazeleri için Rojava-Başûrê Kürdistan sınırında eylemde olan barış anneleri, “KDP güçlerine mektup vermek istedik ama silahlarla önümüzü kestiler. Cenazelerimizi alana kadar burada eylemde olacağız” dedi.

28 Ağustos’u 29 Ağustos’a bağlayan gece 7 kişilik gerilla grubu Kandil alanından Behdinan bölgesine geçmeye çalışırken Zap Suyu üzerinde KDP güçlerinin saldırısına uğramıştı. Saldırıya ilişkin 3 Ekim’de açıklama yapan HPG, 5 gerillanın şehit düştüğünü 1 gerillanın da esir düşmüş olabileceğini belirtmişti.

Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi de şehit düşen gerillaların cenazelerini almak için 5 Ekim tarihinde Sêmalka Sınır Kapısı’nda kesintisiz eylem başlatmıştı. Eylem 19’uncu gününde sürüyor.

Eylem başladığından bu yana barış anneleri iki kez cenazelerin talep edildiği mektubu KDP yetkililerine vermek istedi. Ancak KDP güçleri iki kez de annelerinin önünü kesti ve mektuplarını almadı. Annelerin önünü kesen KDP’liler, ‘yetkililer burada yok. Birkaç gündür izinliler’ bahanelerini kullandı.

Eylemdeki ve sınırı geçerken engellenen barış annelerinden Xerma Elî ve Qedîfe Ana, KDP güçlerinin barış annelerine yaklaşımını ANF’ye anlattı.

KÜRT ANALARIN ÖNÜNÜ SİLAHLARLA KESTİLER’

Xerma Elî, KDP güçlerinin barış annelerine dönük yaklaşımına ilişkin “Barış anneleri cenazelerini almak için sınıra gitti. İki defadır KDP yetkililerine mektup vermek istedik. Ama bizim yetkilileri görüp mektup vermemizi engellediler. 20 barış annesinin karşısına silahlarla geldiler” ifadelerini kullanıyor.

Qedîfe Ana ise sözde hepsinin Kürt olduğunu ancak Kürt annelerinin önünü silahlarla kesmesini eleştirerek şunları belirtiyor: “Biz barış annesiyiz. Barış için buradayız. Ama onlar silahlarla önümüze geldiler. Ve tırları önümüze koydular. Cenazelerimizi istiyoruz. Cenazelerimizi alana kadar sınırda eylemimizi sürdüreceğiz”