Berlin’de Rojava için tıbbi yardım konferansı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Berlin temsilciliği, bölgeye tıbbi yardım konusunda Berlin’de bir konferans gerçekleştirdi.

Bölge yönetiminden çok sayıda yetkilinin yanı sıra çok sayıda doktor ve sağlık alanında çalışan şahsiyetlerin katıldığı konferansın moderatörlüğünü Dr. Simon Becker yaptı.

Konferansa internet üzerinden katılan Dış İlişkiler Kurulu Eş Başkanı Abdülkerim Ömer, açılış konuşmasını yaptı. Rojava’ya yönelik hayati tehditlerin sürdüğüne işaret eden Ömer, insani yardımların önemine dikkat çekti.

Konferansta Rojava Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Dr. Ciwan Mustafa söz alarak Rojava’da sağlık alanındaki sıkıntıların devam ettiğini belirterek “Bölgede yaşayan 6 milyon civarı insanın hayati tehlikesine karşı yeni sağlık sistemi inşa etmemiz gerekmektedir. Savaşlarda sürgün edilmiş halkın sürgün durumu tanınmıyor. Rojava’da 17 binden fazla kişi kolera hastalığından etkilendi, sadece askeri savaş yürütülmediği gibi sağlık savaşları da veriyoruz” dedi.

Sağlık malzemelerinin yanı sıra sağlık çalışanı boyutuyla sorunlar yaşandığını da anlatan Mustafa,  Rojava’da tıp fakültelerinin de desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Dr. Basrawi Ali ise söz alarak, Rojava bölgesinin tamamında sağlık sorunları, tıbbi malzeme eksikliğine dikkat çekti. Türkiye’nin drone saldırını da Kobanê’nin intikamı olarak nitelendiren Ali, “Kobani’yi alamadıklarının intikamını sivillerden alıyorlar. Bizim günlerce, aylarca iyileştirmeye çalıştığımız hayatları 1 saniyede Dronlar ile katlediyorlar” dedi.

Diyabet hastalarına yönelik çalışmalarını aktaran Dr. Basrawi Ali, “diyabet ilaçlarını zorlu şartlarda Rojava özerk yönetiminde bulunan firmalardan temin etsek bile yeterli değil. Hastalar çoğaldıkça ihtiyaçlar fazlalaşıyor bu nedenle tıbbı malzeme konusunda eksiklikler yaşıyoruz şeklinde konuştu.

Rojava Üniversitesinden Abeer Hassaf ise Rojava’daki tıp eğitimi konusunda bilgiler vererek “6. yılında devam eden tıp eğitimlerinde şimdiye kadar 330 öğrencimiz oldu. 6 sene eğitim gördükten sonra genel doktor olarak mezun olunuyor aynı zamanda uzmanlık seçen doktorlar eğitimlerine devam ediyor” şeklinde konuştu. Hassat fakültelerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Antropolog Şermin Güven de konferansta yaptığı konuşmada “hastanelerde su ve elektrik problemleri yaşanıyor” diyerek  son zamanlarda Kolera hastalığının yükselişe geçmesi ile detaylı çalışmaların yapılması gerekliliğine vurguladı.