GÖRÜNTÜLÜ

BM’den seslenen Adem Uzun: İmralı işkence sistemine sessiz kalamazsınız!

BM'de düzenlenen konferansta konuşan Kürt Siyasetçi Adem Uzun, İmralı’da bir işkence sisteminin inşa edildiğini ifade ederek, BM’yi derhal İmralı ziyaret etmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde 7 Eylül’de başlayan ve 7 Ekim’e kadar devam edecek olan BM İnsan Hakları Konseyi 57. İnsan Hakları Oturumları kapsamında Irkçılığa Karşı Halklar Arası Dostluk Hareketi (MRAP) ve Cenevre Kürt İnsan Hakları Derneği tarafından “Türkiye’de insan hakları-Kürt halkına karşı işlenen suçlar devam ediyor” başlıklı bir konferans düzenlendi. Türk devletinin tarihsel olarak Kürt halkına karşı işlediği suçlar ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu mutlak tecrit koşullarının ele alınıp tartışıldığı konferansa Zürih Üniversitesi Tarihçilerinden Prof. Hans-Lukas Kieser, DEM Parti Amed Milletvekili Cengiz Çandar ve Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Üyesi Adem Uzun konuşmacı olarak katıldı.

PROF. KİESER: İŞLENEN SUÇLARIN TARİHSEL BİR GELENEĞİ VAR

MRAP BM Daimî Temsilcisi Gianfranco Fattorini moteratörlüğünde başlayan konferansta ilk olarak Zürih Üniversitesi Tarihçilerinden Prof. Hans-Lukas Kieser söz aldı.

Kürt halkına karşı işlenen suçların tarihsel kökenlerine dönük bir sunum yapan Prof. Hans-Lukas Kieser, “Türkiye’de ve ötesinde Kürt halkına karşı Türk devleti tarafından işlenen mevcut baskı ve suçları anlamak için bunların tarihsel geçmişine bakmak elzemdir” diyerek konuşmasına başladı. Türk devletinin tarihsel olarak başta Kürtler olmak üzere azınlıkları yok sayan bir geleneğe sahip olduğunu altını çizen Prof. Kieser, “Bu anlamda Kürt halkına karşı işlenen suçlar yeni değil, bu suçların tarihsel bir devamlılığı var” dedi.

Lozan Antlaşması’nın sonuçlarının Kürtler açısından ağır olduğunun altını çizen Prof. Kieser, “Lozan Antlaşması’nda yok sayılan Kürtler, o günden bugüne kadar 4 parça Kürdistan’da bir inkâr politikasına tabi tutuldu” diye kaydetti. 

Zilan, Halepçe ve Şengal gibi Kürtlerin maruz kaldığı katliamları hatırlatan Prof. Kieser, Kürtlerin maruz kaldığı ağır suçlara rağmen bugün hâlâ varlığını koruduğunu kaydetti. Prof. Kieser, “Yaşanan ağır soykırımlara ve politikalara rağmen Kürtler bugün örgütlü güçleriyle hem kendi yaşadıkları bölgede hem de uluslararası alanda daha görünür halde” dedi.

CENGİZ ÇANDAR: İŞGAL POLİTİKASI VAR

Prof. Kieser ardından ise DEM Parti Milletvekili Cengiz Çandar söz aldı. Türkiye’de gelinen aşamada bir demokrasinin varlığından bahsedilemeyeceğini ifade ederek konuşmasına başlayan Çandar, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmelerini ilk imzalayan ülkelerden birisi olmasına rağmen Türkiye’de bugün demokrasinin varlığından bahsetmenin çok zor” dedi.

Türk devletinin Suriye politikasına da değinen Çandar, Suriye’deki savaşın bu kadar derinleşmesinin en büyük nedenlerinden birisinin Türk devletinin Suriye’deki varlığı olduğunu söyledi. Çandar, “Türkiye askeri olarak Suriye’de varlığını sürdürüyor. Birçok Kürt bölgesi işgal edildi ve Türkiye tarafından kontrol ediliyor” dedi.

Türk devletinin Suriye politikasının Kürt halkına karşı düşmanca politikalarına dayandığını kaydeden Çandar, Türkiye’nin ülkede ekonomik krize rağmen milli gelirinin büyük bir çoğunluğunu savaşa yatırdığını belirtti. 
Çandar sunumunun devamın da Erdoğan rejimi tarafından hayata geçirilen insan hakları ihlallerine değindi.

ADEM UZUN: İMRALI’DA HİÇBİR HUKUK İŞLETİLMİYOR

Konferansta son olarak söz alan KNK Üyesi Adem Uzun ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu işkence koşullarına dönük bir sunum yaptı. 
Türkiye tarihinin ülkede yaşayan azınlıklara dönük soykırımla bilindiğini söyleyerek sunumuna başlayan Kürt Siyasetçi Adem Uzun, bu soykırım politikalarının bugün de devam ettiğini söyledi. Uzun, “Kürt halkına karşı sadece fiziksel değil, politik, kültürel soykırım politikası bugün devam ediyor” dedi. 
Sunumunun devamını Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarına ayıran Uzun, “Küresel çapta milyonlarca insanın lider olarak kabul ettiği Abdullah Öcalan’dan 42 aydır hiçbir haber alınamıyor. Öcalan bir bütün olarak mutlak bir iletişimsizlik haline tutulmuş durumda. İmralı’da hiçbir hukuku işletmeyen Türk devleti açık bir şekilde BM, AB, Cenevre Sözleşmeleri ve Nelson Mandela Kuralları gibi evrensel bütün sözleşmeleri ihlal ediyor” dedi.

‘ABDULLAH ÖCALAN ÇÖZÜM SUNUYOR’

Türkiye’de yaşayan birçok sorunun temelinde Kürt sorununun çözümsüzlüğünde ısrarın olduğunun altını çizen Adem Uzun, Abdullah Öcalan’ın tüm cabalarına rağmen Türk devletinin sorunun çözümünden uzak durduğunu kaydetti. 

Kürt sorununun uluslararası bir sorun olduğunu ifade eden Adem Uzun, devamla şunları ekledi: “Kürdistan 4 devlet arasında parçalanmış durumda. Bu parçalanmayı yaratanlar, İngiltere ve Fransa da dahil olmak üzere Avrupalı güçlerdi. Bugün Türk devletinin Kürtlere karşı savaş yürütmesi, ABD ve diğer NATO üyelerinin on yıllardır Türkiye’ye koşulsuz bir şekilde verdiği destekten kaynaklanıyor."

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın önerdiği çözüm önerilerinin ve fikirlerinin uluslararası bir boyutu olduğunu vurgulayan Adem Uzun, “Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununa getirdiği siyasi çözüm çerçevesi, Türkiye’de ve komşu ülkelerde yüzyıldır süren savaş ve zulmü sona erdirebilir. Yine Sayın Öcalan ortaya koyduğu teorilerle bugün karşı karşıya olduğumuz küresel sorunlara temel çözüm öneriyor ve yeni bir alternatif sunuyor” diye ekledi.

‘İMRALI İŞKENCE SİSTEMİNE SON VERİLMELİ’

Abdullah Öcalan’ın güvenliği ve sağlığı konusunda büyük bir endişenin olduğunun hatırlatan Adem Uzun, “Tecrit uluslararası alanda bir işkence biçimi olarak kabul edilmektedir. Bu işkencenin 3 yılı aşkın bir süredir devam ettirilmesi son derece tehlikelidir. Öcalan’ın akıbeti hakkında, son zamanlarda görüşmeleri engellemek için ‘disiplin cezaları’ ve ölüm tehditleri aldığı iddiaları dışında hiçbir şey bilmiyoruz” dedi.  

“Uluslararası hukukun bir bütün olarak askıya alındığı İmralı’da inşa edilen bu sistem bu şekilde artık sürdürülemez” diyen Adem Uzun, BM İşkenceye Karşı Komite’nin Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin kararlarını hatırlattı.

‘BM DERHAL HAREKETE GEÇMELİ’

Gelinen aşamada artık başta BM olmak üzere uluslararası yetkili kuruluşların Abdullah Öcalan’ın koşulları karşısında sessiz kalamayacağını vurgulayan Adem Uzun, şu çağrıda bulundu: “Kürt Lider Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesi sağlanmalı ve Türkiye’nin onlarca yıllık Kürt sorununa adil ve demokratik bir çözüm bulunmasında rol oynayabilmesi için uygun koşullar yaratılmalı ve özgür bırakılmalıdır. BM İnsan Hakları Konseyi acilen İmralı’ya bir heyet göndermeli ve Öcalan’ın içinde bulunduğu işkence koşullarına son verilmesini sağlamalı. Türk devletinin bu duruma devam etmesi durumunda Türkiye’ye somut yaptırımlar uygulanmalı."