Bombasını kucaklayan Berxwedan

Girê Spî’deki savaşın direniş çizgisini temsil eden fedai Berxwedan Amed, Türk devleti ve çetelerine meydan okuyarak Arîn ve İlanların ruhuyla bombasını kucakladı.

DAİŞ’in Türk devletinin desteğini alarak Kobanê’ye saldırdığı süreçte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın seferberlik çağrısına yanıt vererek, Amed’den Kobanê’ye geçen Berxwedan Amed, Girê Spî’deki şehadetine kadar Rojava’nın tüm alanlarında savaştı.

Berxwedan Amed, 2014’te Amed’den Kobanê’ye gelirken direniş ruhunu sırtlamıştı. Başta Kobanê direnişinde yer alan Berxwedan’ın katılmadığı hamle kalmadı. Minbic, Şehba, Reqa hamlelerinde dikkat çeken savaşçılardandı. Yaratıcılığıyla birçok saldırının püskürtülmesinde rol oynadı.

AMED’DEN BAXOZ’A KADAR

Berxwedan Amed (Yûnis Mihemed) 1997’de Amed’de dünyaya geldi. Farqîn ilçesinden olan Berxwedan, Amed’in direngen, asi, başkaldıran özelliklerini edindi. Mizahi yönününü de ihmal etmeyen Berxwedan, birçok çalışmada yer alıp sorumluluk üstlendi. Seferberlik ruhuyla katıldığı Kobanê direnişinden DAİŞ’in bitirildiği Baxoz’daki direnişe kadar etkin mücadele etti. “Adımızı bir kez Berxwedan koyduk, hakkını vermek lazım” diyordu ve hakkını vermekten sakınmadı.

YARALANMASI ONU DURDURMADI

Berxwedan, Minbic Hamlesi’nin sona ermesiyle kaldığı taburla Şehba Hamlesi’ne katıldı. 2016’da Şehba’nın Til Şêîr Tepesi’nde DAİŞ çetesine yönelik başarılı bir sızma eyleminde kolundan ağır yaralandı. Buna rağmen bir gün olsun askeri saflardan vazgeçmedi ve önde yer almaya devam etti.

GIRÊ SPÎ’DE FEDAİ EYLEM KARARI

İşgalci Türk ordusunun 9 Ekim 2019’da Girê Spî ve Serêkaniye’ye dönük saldırıları üzerine buradaki direnişe katıldı.    Burada fedai eylem kararı alıp kabul ettirdi. Girê Spî’nin batısına bağlı Silîb Qiran küyünde konumlanan işgalci Türk güçlerine doğru 22 Ekim 2019 günü saat 06.00’da bomba yüklü bir arabayla harekete geçti.

BİR GÜN ÖNCESİNİ ANLATIYOR

QSD Komutanlarından Erdal Kobanê, Berxwedan ile eylemden bir gün önce Girê Sipî’ye bağlı Korikê köyünde beraberdi. Erdal Kobanê anlatıyor: “Bir gün sonra fedai eylem yapmaya gidecekti. Biz de etrafında toplanmıştık. Atmosfer ağırdı fakat Berxwedan çok rahattı. Birçok defa fedai eylem önerisi yapmıştı son yaptığı öneri kabul edilince çok mutlu olmuş, morali çok yerinde ve istekliydi.

FEDAİLİK ÇİZGİSİNDE ISRARLIYDI

Fedailik çizgisinde kendisini kilitlemişti, ısrarlıydı. Yoğunlaşmaları, yaşama, savaşa katılımı, eylemselliğinin göstergesiydi. Her zaman isteğinin fedai eylem yapmak olduğunu söylerdi ve öneri kabul olduğunda Berxwedan’ın gözlerinde mutluluk okunuyordu.

YİNE DE UĞURLAMAK ZORDU

Zaten önceden bulunduğu arazinin keşfini yapmıştı. Hazırlanan bomba yüklü araçla birebir kendisi ilgilendi. Berxwedan’ın vedalaşma vakti geldiğinde derin bir sessizlik olmuştu, düşmana büyük bir darbe vuracağından emindik ama yine de uğurlamak zordu. Bizden eylemini takip etmemizi istiyordu. Biz de öyle yaptık. Berxwedan’ın kontrol noktasını geçmesiyle karşı taraftan tarama sesleri geldi fakat Berxwedan yolundan hiç sapmadan belirlediği yerde bomba yüklü araçla kendisini patlattı.”

O KÖY ÖZGÜR KALDI

Eylemden yaklaşık 10 dakika sonra düşman cenazelerini topladı. Çok sayıda ölüleri vardı. Birçok askeri malzemeleri yanmıştı, imha olmuştu ve köyden kaçtılar. Silîb Qiran köyüne Şehit Berxwedan’ın ismi verildi. Girê Spî’ye gelen her arkadaş öncelikle köyü ziyaret eder. O köy, artık halk ve arkadaşlar arasında Şehit Berxwedan köyü olarak bilinir. Köyün toprakları Berxwedan’ın kanıyla sulandı ve köy ziyarete dönüştü.”

EYLEM ÖNCESİ MESAJI

Berxwedan Amed, fedai eylem öncesi düşmana karşı öfkesini dile getirdiği sözlerinden bir bölümü şöyle: “Yapacağım bu eylem, Kürt halkının katliam, soykırımdan geçirmek isteyen faşist Türk devlet güçlerine karşıdır. Türk devletinin, Kürt soykırımını gerçekleştirmek için bir kez daha adım atamaması için büyük darbeler vurmak istiyoruz. Aile için de şunları belirtmek istiyorum; aile kesinlikle bu eylemimden üzüntü duymamalıdır. Yapacağım fedai eylemin bilincindeyim ve bu eylemi isteğimle gerçekleştiriyorum. Kendi isteğimle Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katıldım ve eylemi gerçekleştiriyorum. Bunun için ailenin başı her zaman dik olmalı.”