Düşmeyen şehir, düşürten zafer: Kobanê – V

DAİŞ çeteleri Kurban Bayramı namazını kent merkezindeki camide kılacaklarını söylüyordu. Ancak bunu başaramadılar ve namazı direnişe katılan halk kıldı. İmamlık eden Şêx Ehmed Hemo, o gün yaşananları anlattı.

Kobanê’de çember daralmış. Tank, top ve havan vb. ağır silahların kullanıldığı Kobanê ısrarla direniyordu. DAİŞ çeteleri 4 Ekim 2014’te yani Kurban Bayramı’nda Kobanê kent merkezine girmeyi ve merkez camii de namaz kılmayı hedefliyordu. Tüm saldırılarına rağmen bunu başaramadılar. DAİŞ çetelerinin namaz kılmayı hedeflediği camide 20 gündür direnen halk ve savaşçılar bayram namazını kıldı.

Bayram namazını kıldıran Şêx Mişmiş olarak tanınan Kobanê direnişinin tanıklarından Şêx Ehmed Hemo, o gün yaşananları ve PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan ile Kobanê’ye ilişkin yaptığı telefon görüşmesini ajansımıza anlattı.

HERKES DİRENİŞE DAHİL OLDU

Şêx Mişmiş, ortaya çıkan büyük direniş ve uluslararası birliğin DAİŞ planlarını alt üst ettiğini belirterek, “DAİŞ çeteleri 15 Eylül 2014’te Kobanê’ye saldırdı. Ağır silahlarla yapılan bu saldırılar oldukça kapsamlı ve planlıydı. Musul’da ve Reqa’da alınan ağır silahlar burada kullanıldı. Planladıklarına göre kısa sürede Kobanê’yi alacaklardı. Büyük savaş yaşandı ve büyük direniş ortaya çıktı. Kobanê’deki Kürt halkı öncülüğündeki insanlık direnişi verildi. Fransa’dan Amerika’ya kadar enternasyonal devrimcilerde akın ederek bu direnişe dahil oldu. Kürt halkı dört parça Kurdistan’da Kobanê’ye sahip çıktı. Bizle DAİŞ’in imkanları eşit değildi. Cephanemiz yoktu. Sadece ferdî silahlarımız vardı. Tarihi bir direnişti. Serzuri okulu, batı mahallerinde Şehîd Eriş gibilerin direnişi bunun örneğiydi. Helînce bunun örneğiydi. Arîn Mirkan’ın eylemi tarihi bir örnekti” diye kaydetti.

BAYRAM GÜNÜ YAŞANANLAR

Kurban Bayramı’nda Kobanê kent merkezine girilmek istendiğini ancak yoğun çatışmalara rağmen direnişin kazandığına vurgu yapan Şêx Mişmiş, o gün yaşananları şöyle anlattı:

“4 Ekim 2014 Kurban Bayramı günüydü. Onlarda Kobanê çevresindeki çemberi iyice daraltmışlardı. Artık tankları, havanları kent merkezine ulaşıyordu. Kent merkezini almak istediler başaramadılar. Onlara göre Kurban Bayramı’nda Kobanê’yi ele geçirecek ve namaz kılacaklardı. Kobanê’ye dönük saldırılar başladı. Kobanê’de kalan siviller ve askerler hep birlikte Kobanê’deki camide namaz kıldı. Namaz kıldıracak imam yoktu. Mecburen ben imamlık yaptım. Hem namaz kıldık hem de kubbeye çıkarak fetva verdik. Fetvanın içeriği Hz. İbrahim’in, rüyasında İsmail’in koyun kestiğini görmesiydi. Bugün de Kurdistan halklarının kurbanları Kürt çocuklarıdır. Kurdistan’ı ve birliğini korumak için kendilerini feda ediyorlar. Bu bayram bölgede, dünyada ve medyada büyük yankı uyandırdı. Onların amaçlarına ulaşmalarını engelledi.”

İSİMLERİNİ BİLE YAZMADAN KATILDILAR

Şêx Mişmiş bu durumu başaran durumu ise şöyle özetliyor: “Kobanê’nin korunması sağlayan Kürt halkının, insanlığın ve enternasyonalizmin birliğiydi. Bunlar normal bir şey değildi. Kürtler ve Araplar, Kurdistan’ın dört bir yanından fedailer, yönünü Kobanê’ye vererek direnişte yer aldılar. Kobanê’ye destek için seferberlik ilan etti. Bakûrê Kurdistanlıların büyük desteği oldu. Herkes bir yönden destek verdi. Bakûrê Kurdistan halkı Kobanê için sınırsız destekte bulundu. Bizde gözle gördük. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi partizanları ve seferberlik için gelen onlarca fedai direniş kentinde şehadete ulaştı. İsimlerini bile yazmadan direnişe katıldılar. Halen de Şehîd Dîcle Şehitliği’nde bulunan onlarca isimsiz mezar var. Çok sayıda HPG gerillası da Kobanê direnişe katıldı. Bu da Kurdistan birliğini yarattı. Yaşanan bu savaş ve ortaya çıkan muazzam direniş bambaşkaydı. Kürt halkı ve gençleri Kurdistan’ın dört bir parçasında gelerek şehit düştü ve yaralandı. Zamanla bu savaşın sadece Kürt halkı için değil tüm insanlık için olduğu daha iyi göründü. Bu bölgelerde tüm dünya için savaş yapıldı” dedi.

MURAT KARAYILAN’LA TELEFON GÖRÜŞMESİ

Kobanê’de yaşanan duruma ilişkin 6 Ekim 2014 tarihinde PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan ile telefon konuşması gerçekleştirdiğini belirten Şêx Mişmiş, “HPG gerillaları Şengal’in çığlığına ses verdiği gibi Kobanê için de harekete geçmiş ve bölgedeki direnişe dahil olmuştu. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi yakından gelişmeleri takip ediyordu. Kerkük’te kalan Rûken ve Sidar arkadaşla konuştum en başta. Onlar durumun ne olduğunu sordu. Ben de ‘Durum iyi değil PKK müdahale etmeli’ dedim. Bir süre sonra bana ‘Şebeke’de kal, seni arayacaklar’ dedi. Heval Murat Karayılan ile Kobanê’de yaşanan durumu konuştuk. Onlara müdahale etmeleri gerektiğini söyledik. Oldukça ilgiliydi, her detayı soruyordu. Başta kiminle konuştuğunu bilmiyordum. Sonradan öğrendim. Benim için büyük bir şeydi” dedi.