Efrîn ve Girê Spî’de etnik temizlik ve koloni inşasına hız verildi

İşgalci Türk devleti Efrîn’de bir ay içerisinde 4’ü kadın en az 35 kişiyi kaçırırken, etnik temizlik politikası kapsamında Girê Spî’ye dışarıdan zorla mülteci taşıdı.

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü’ne göre, Türk devleti temmuz ayında 4’ü kadın olmak üzere 35 yurttaşı kaçırarak, bilinmeyen yerlere götürdü.

YEDİ AYDA EN AZ 143 KİŞİ KAÇIRILDI

Örgüte göre, 2023 yılının başından bu yana Efrîn bölgesinde kaçırılan yurttaşların sayısı 20’si kadın olmak üzere 143’e ulaştı.

Raporun detaylarında Efrîn’de işlenen diğer birçok suça ilişkin de bilgiler veriliyor.

Temmuz ayında Efrîn Kantonu’nda 2 bin 36’dan fazla zeytin, nar ve çevredeki ağacı kesildi.

Şêrawa ilçesinde 250’den fazla zeytin ağacı yakıldı.

16 BİNİ AŞKIN AĞAÇ YOK EDİLDİ, ONBİNLERCE HEKTAR TARLA YAKILDI

Yılın ilk yedi ayında zeytin, ceviz, badem, meyve ve çevre ağaçlarından oluşan 15 bin 500’den fazla ağaç kesildi, binden fazla ağaç köklerinde söküldü ve 70 bin hektar buğday ve arpa tarlası yakıldı.

KOLONİLER VE DUVARLAR İNŞA EDİLİYOR

Efrîn’deki demografik değişim ve sömürge evlerin inşa çalışmaları da sürüyor.

Efrîn ve Suriye İnsan Hakları Örgütü'ne göre Türk devleti, İhvancı dernekler aracılığıyla bölgenin demografisini değiştirmenin yanı sıra işgal edilen bölgeleri diğer bölgelerden ayırmak için Şera ve Cindirêsê ilçelerinde iki sömürge sitesi daha inşa etti.  Suriye'nin işgal edilen topraklarını ayırmak için Şêrawa’da duvar inşa etti.

İnsan hakları örgütü, Katarlı bir organizasyonun, Şera ilçesine bağlı Elkê köyünde sömürge binası inşaatını tamamladığını belirtti. Bina inşaasının 2020 yılı başında başladığı ifade edildi.

İşgalci Türk devleti, Filistinli İhvan örgütlerinin de desteğiyle, yüzlerce çete ailesini barındırmak üzere Cindirêsê ilçe merkezinde Türk "Hacer El Sedeqe Derneği" adını verdiği yeni sömürge yapıları da inşa ediyor.

ANHA’ya göre Türk devleti, 2 binden fazla aileyi zorla Efrîn'in Cindirêsê ilçesine bağlı Hemam köyünün girişine yerleştirdi.

GIRÊ SPÎ’DE DEMOGRAFİK DEĞİŞİM

Girê Spî kantonunda da demografik değişim politikasına hız verildi. Yerel kaynaklara göre Türk devleti ağustos ayı başından bu yana, Türkiye’den sınır dışı ettiği 191 Suriyeli mülteciyi zorla Girê Spî'ye yerleştirdi. 2 Ağustos’ta 161 mülteciyi yerleştiren Türk devleti, 3 Ağustos’ta da 30 mülteciyi Türk devletinin kurduğu paramiliter suç aygıtı “Askeri Polis”e teslim etti.

Türk devleti 2023’ün başından bu yana 12 binden fazla aileyi işgal ettiği Efrin, Girê Spî ve Sêrekaniye bölgelerine yerleştirdi.

Türk yetkililer, bir milyondan fazla Suriyeli mülteciyi işgal altındaki Cerablus, Ezaz, Efrîn, Serêkaniyê û Girê Spî bölgelerine yerleştireceklerini açıklamıştı.