Enternasyonalist Erti: Rojava örnektir

İspanya’dan 2021’de Rojava’ya gelen enternasyonalist Argala Ertl, Rojava Devrimi’nin radikal demokrasinin yaşadığı bir örnek olduğu söyledi.

İspanyol enternasyonalist Argala Ertl, Rojava Devrimi’ne olan ilgisini, Rojava’ya geliş nedenlerini ANF’ye anlattı.

Madridli 33 yaşındaki Ertl, şunları söyledi: “Rojava fikrim, 10 yıl önce devrim, özerklik ve öz yönetimle pekiştirildi. Rojava, radikal demokrasinin yaşandığı bir örnek. Rojava'daki devrim bana çok yakındı, buraya taşınabildim ve Rojava’yı ilk elden deneyimleyebildim. Ne yazık ki benim şehrimde, Madrid'de Rojava Devrimi’ne ilişkin bilgi çok sınırlı. Devrime en yakın siyasi hareket anarşizmdir, benim çalıştığım sendika olan CNT (Confederación Nacional del Trabajo / Ulusal İşçi Konfederasyonu) ama şu anda devrim hakkında en fazla bilgiye sahip olduğumuz yer Katalonya'dır.”

FEMİNİSTLER İÇİN DE REFERANS

Rojava’nın sadece kadınların değil, kadın ve erkeklerin çalıştığı birçok feminist dernek için referans olduğunu kaydeden Argala Erti, “Şu anda, kadın-erkek eşitliğinin bir gerçek olduğu belediyelerin, kooperatiflerin, okulların konsolidasyonunu sağladıkları doğrudur. İşin eşit olduğu ve çalışabildiğin kadar çalışıp ihtiyacın olanı toplamaya dayalı birçok kooperatifin inşa edilmiş olması, vahşi kapitalizmin bizi yok edecek şekilde etkilediği Avrupa'daki birçok ülke için bir örnek teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.

ABDULLAH ÖCALAN’IN YARATTIĞI ETKİLER

“Serok Apo'nun ideolojisi benim hayatımda, özerklik, belediyecilik ve çevreciliği inşa etmeye çalıştığımız hareketlerde önemli olmuştur” diyen Argala Erti, kendisine etkileri konusunda şunları ifade etti: “Özeleştiri; sıkı çalışma günleri ve gerektiği kadar uzun süre fikirlerim üzerinde düşünmeye devam etmek, bir süre sessiz kalmak ve kendim hakkında, yaptığım hatalar hakkında düşünmek... Aynı zamanda iyi yapabildiklerim ve geliştirmeye çalıştıklarım hakkında, daha iyi bir toplum için çoğul düşünmek. Öcalan benim için kapitalist sisteme teslim olmamaktır.”