Fırat Bölgesi ve Qamişlo’da 8 Mart etkinlikleri

Qamişlo Kantonu ve Fırat Bölgesi’nde 8 Mart etkinlikleri gerçekleştirildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylemler Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesileyle “Jin, Jiyan, Azadî ile Kadın Devrimi’ne Doğru” şiarıyla eylemlerini sürdürüyor.

QAMIŞLO

Qamişlo’daki Suriye Özgür Kadın Vakfı Salonu’nda 8 Mart vesilesiyle folklor ürünlerine ilişkin bir sergi açıldı.

Sergiye el işlerinde yer alan onlarca Kürt ve Arap kadın katıldı.

Sergiyle kadınların ürünlerini desteklemek ve üyelerin kültürlerini korumada kadınların rolünü ortaya koymak hedeflendi.

ÇILAXA

Çilaxa İlçe Meclisi, ilçenin doğusundaki Azadî Ormanı’na 100 adet fidan dikti.

Fidan dikmeye başlanmadan önce Çilaxa Tarım Müdürlüğü Eşbaşkanı Henan Şemo, tüm savaşçıların ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 8 Mart’ını kutladı.

Şemo, "Kadınların emeğini ve mücadelesini ödüllendirmek için bu etkinliği düzenledik. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganıyla gerçekleştirilen kadın devrimi, dünyadaki tüm kadınların çabalarıyla kazanacaktır" dedi.

Onlarca kadın ve erkek meclis üyesinin katılımıyla ormana 100 adet fidan dikildi.

KOBANÊ

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Fırat Bölgesi Kadın Meclisi, 8 Mart'ın tarihi ve kadın mücadelesine etkileri üzerine panel düzenledi.

Panele bölgedeki siyasi parti ve sivil kurum üyeleri katıldı.

Fırat Bölgesi Toplumsal İşler Komitesi Eşbaşkanı Hêlîn Haçim ve Kongra Star Bölge Koordinasyonu Yürütme Üyesi Feyman Eloş paneli yürüttü.

Konuşmacılar, kadın üzerindeki iktidar zihniyetinden kurtulmanın yöntemine dikkat çekti. Son olarak katılımcılar, kadınların Abdullah Öcalan’ın yöntem ve felsefesini takip etmesi gerektiğini belirtti.

EYN ÎSA

Kongra Star Girê Spî koordinasyonu, Eyn Îsalı yüzlerce kişinin katılımıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Büyük Cami önünde başlayan yürüyüş Şehit Cûdî Dörtyolu’na kadar devam etti. Katılımcılar, Helencê katliamı şehitleri Zehre Berkel, Hebûna Mela Xelîl ve Emîne Weysî’nin fotoğrafları ile Abdullah Öcalan’ın fotoğrafını taşıdı.

Dörtyolda konuşan Kongra Star Fırat Bölgesi Koordinasyonu Üyesi Luceyn Salim, tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı. Luceyn, Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarının engelleri aştığını ve Rojava Devrimi’nin ardından Kuzey ve Doğu Suriye’nin büyük bir mücadele yürüttüğünü söyledi.

Luceyn, Türk devleti ve çetelerinin işgal bölgelerinde kadınlara yönelik işlediği suçlara dikkat çekerek, işgal bölgelerindeki tüm kadınları Türk devletine karşı isyana çağırdı.

Yürüyüş, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganıyla sona erdi.