Girê Spîliler dönüş umudunu koruyor
İşgal edilen Girê Spîlilerden bin 260 aileni kaldığı kamp, birçok sorun ve eksikliğe rağmen işgalin bitirileceği günü bekliyor.
İşgal edilen Girê Spîlilerden bin 260 aileni kaldığı kamp, birçok sorun ve eksikliğe rağmen işgalin bitirileceği günü bekliyor.
Türk devletinin üç yıl önce Girê Spî’yi işgal etmesinin ardından şehir merkezi, ilçe ve köylerden 100 bin insan göç etmek zorunda bırakıldı. Göç eden halk, Reqa, Tebqa, Eyn Îsa ve köylerine dağıldı. Bunun üzerine Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 22 Aralık 2019’da topraklarından göç etmek zorunda kalan Girê Spî halkı için Eyn İsa’nın gündeyinde 20 km uzaklıkta Girê Spî Mülteci Kampı kurdu. Kampta bin 260 aile ve 6 bin 500 insan yaşıyor.
ANF'ye konuşan Girê Spî Mülteci Kampı Yönetimi'nden Mihemed Eli, göç etmek zorunda kalan halkın istemi üzerine Özerk Yönetim tarafından kampın kurulduğunu hatırlattı. Eli, "Çünkü halk, Girê Spî’ye dönüşün bu kamp yoluyla olacağını biliyor" dedi. Burada kendi sistemlerini kurdukların; komin, meclis, eğitim, sağlık ve güvenlik sistemini oluşturduklarını belirten Eli, şunları söyledi: "Halkın buradaki tek amacı kendi topraklarına geri dönmek ve çalışmaları da bu esas üzerinedir. Ancak Türk devletinin işgali altındaki yerlerden gelişler de sürüyor. Kampın tüm ihitiyaçlarını Özerk Yönetim karşılıyor. 6 bölümden oluşan kampın her bölümü bir nevi otonom. kendi yürütmesi, öz savunması var. Bu kampta kalan insanların tek amacı, kendi topraklarına geri dönmektir. Eğer insanlar bu koşullarla mücadele ediyorlarsa bu büyük bir direniştir. Kamp çölün ortasında. Buradaki en yakın yerleşim yeri 20 km'dir. Yazları çok sıcak, kışları çok soğuktur. Bu nedenle buna dayanmak çok zordur. Büyük bir direniş gerekiyor. Elbette bizler her şeye rağmen direnişimize devam edeceğiz.”
KAMPIN SAĞLIK SİSTEMİ
Kampın sağlık sistemi noktasında büyük zorluklar yaşadığını belirten Girê Spî Sağlık Yönetimi'nden Çawîş Hesen, şimdi sağlık imkanlarının tümünün Özerk Yönetim Sağlık Komitesi tarafından karşılandığını söyledi. Hesen, şunları paylaştı: "Ancak ister istemez çok sınırlı kalıyor. Bizim sadece bir ambulansımız var ve doktor yok. Eyn Îsa’dan bize hemşire ve sağlık personeli gönderildi. Yine eczanemiz çok kısıtlı. Özerk Yönetim zaman zaman bize ilaç gönderiyor. Burada 6 bin 500 insan yaşıyor ve birçok sağlık sorunu ortaya çıkıyor. Bize Eyn Îsa’dan ilk yardım için ekipler gönderildi. Bu ekipler ilk yardım için eğitimler verdi. Zaten ağır durumlarda biz buradan sadece ilk yardım yapabiliyoruz, daha sonra Eyn Îsa ya da Reqa’ya gönderiyoruz. Göz ve kalp hastalarını da Qamişlo hastanelerine gönderiyoruz. Elbette bize acil yardım gerekiyor. Özellikle insani kurumlardan bize yardım gerekiyor. Şu ana kadar tek bir insani kurum kampta bulunuyor. Onlar da çok sınırlı bir yardımda bulunuyor. Bir sağlık ekipleri var, 09.00'dan 14.00'e kadar kalıyorlar. Sadece Özerk Yönetim ekibi 24 saat kalıyor ama imkanları az."
KAMPIN EĞİTİM SİSTEMİ
Girê Spî Mülteci Kampı Eğitim Sözcüsü Roza İsa Osman, kampın ilk oluşum yılında sadece ilkokulu başlatabildiklerini ve zorlandıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu yıl eğitim sistemimizi toparlayabiledik. Şimdi kampta üç okulumuz var, ilk ve orta öğretim veriliyor. Toplamda bin 650 öğrenci ve 100 öğretmen bulunuyor. Eğitimler, Kürtçe ve Arapça. Öğrencilere ders değil, kişisel durumlarda da yardımcı oluyoruz. Zaman zaman onlara toplantılar yapıyoruz. Gerektiğinde bireysel tartışmalarımız oluyor. Yine yetmediğimiz durumlarda ailelerine başvuruyoruz. Ailelerle toplantılarımız oluyor. Bazen öğrencilerimizin ailelerini ziyaret edip çocuklarının durumları üzerine tartışıyoruz. Bizim buradaki tek amacımız çocukların bu zor şartlarda kendi eğitim sistemlerinden kopmamalarıdır."