HRW'den Cindirês açıklaması: Türkiye SMO ihlallerinin suç ortağı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), işgal altındaki Efrîn’in Cindirês ilçesinde Türk devleti bağlantılı çetelerce Newroz ateşi yaktıkları için katledilen Kürtlere ilişkin yaptığı açıklamada, Türk devletinin ihlallerdeki suç ortaklığına dikkat çekti.

20 Mart günü Cindirês’te 4 kişinin katledildiği, 3 kişinin de yaralandığı saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yapan HRW, Türk devletinin işgali altındaki bölgelerde yaşanan “cezasızlığa” tepki gösterdi.

Katliam Türk devletinin kurduğu “Suriye Milli Ordusu”na (SMO) bağlı Ahrar El Şarkiye çete grubu tarafından gerçekleşmişti.

HRW, “SMO askeri polis bölümü, saldırgan olduğu iddia edilen üç kişinin tutuklandığını duyururken, kendileri ile herhangi bir bağlantısı olduğunu inkar etti. Grup, son altı yılda işlenen insan hakları ihlallerinden kendi fraksiyonları nadiren sorumlu tuttu” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu direktör yardımcısı Adam Coogle, "Bu cinayetler, Türk güçlerinin ve güçlendirdiği yerel Suriyeli grupların elinde beş yılı aşkın süredir çözülmeyen insan hakları ihlallerinin ardından geldi" dedi.

Coogle, “Türkiye, bu savaşçıların kontrolleri altındaki bölgelerde yaşayan insanları cezasız bir şekilde taciz etmesine izin verdi ve ihlallerde suç ortağı olma riskini aldı” diye ekledi.

TÜRKİYE İŞGALCİ GÜÇ, YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR, SMO’YA DESTEĞİNİ KESMELİ

Açıklamada, “Türkiye, işgalci bir güç ve Suriye'nin kuzeyinde kontrolü altındaki bölgelerde faaliyet gösteren yerel grupların destekçisi olarak Türkiye, bu cinayetleri soruşturmak ve sorumluların hesap vermesini sağlamakla yükümlüdür. Türkiye ayrıca tekrarlayan veya sistemik insan hakları ihlallerine ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerine karışan SMO gruplarına verilen tüm desteği kesmelidir” dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Türkiye tarafından desteklenen, gevşek silahlı muhalif gruplardan oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu, 2018'de (…) Afrin'i işgal etti ve kontrolünü ele geçirdi ve Birleşmiş Milletler'e göre onlarca sivilin ölümüne ve onbinlercesinin yer değiştirmesine neden oldu. O zamandan beri 40'tan fazla SMO fraksiyonu, Afrin bölgesindeki köylerin, kasabaların ve hatta mahallelerin kontrolünü ele geçirdi. Ceys El-Şarkiye, suçun işlendiği sanayi bölgesi olarak da bilinen mahalle dahil olmak üzere Cindirês'in belirli nahiyelerini kontrol ediyor.

İNFAZ, YAĞMA, ZORLA GÖÇERTME SÜRÜYOR

2016'dan bu yana kuzey Suriye'ye yönelik Türk askeri saldırıları ciddi insan hakları ihlalleriyle sonuçlandı. SMO'ya bağlı Suriye Geçici Hükümeti hak ihlalinde bulunanlardan hesap sormak için adımlar attıklarını iddia etmelerine rağmen, Türkiye destekli SMO grupları yargısız infazlar, mülkleri yağmalama ve hukuka aykırı olarak el koyma, zorla kaybetmeler dahil olmak üzere ağır ihlaller yapmaya devam ediyor. Yerel fraksiyonlar üzerinde askeri kontrol uygulamasına rağmen, Türkiye suiistimalleri önlemek veya fraksiyonların davranışlarını iyileştirmek için çok az şey yaptı.”

BU KATİLLERDEN HESAP SORULMALI

Coogle, "Türkiye ve Efrin'deki Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu, Suriye'nin kuzeyindeki sivilleri korumada sürekli olarak başarısız oldu. Bu katillerden adil ve şeffaf bir şekilde hesap sorulmasını sağlamak doğru yönde atılmış bir adım olacaktır” dedi.