​​​​​​​Kanada heyeti Kuzey ve Doğu Suriye’de

Kuzey ve Doğu Suriye’ye gelen Kanada heyeti bir dizi ziyaretlerde bulunarak, Özerk Yönetim’e desteğini ifade etti.

Kanada heyetinde Kanada Parlamentosu senatörü Kim Butt, Ottawa Üniversitesi ve Dalhousie Üniversitesi hukuk profesörü yardımcısı Alex Neff, Kanada'nın Baltık Devletleri eski büyükelçisi Scott Hethrengton ve Ontario Hukuk Topluluğu üyesi Hedit Nizami yer aldı.

Heyet, Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkan yardımcıları Fener El Giêt ve Robêl Beho ile daire merkezindeki Yönetim Kurulu üyeleri Xalid İbrahim ve Gülistan Ali tarafından karşılandı.

Fener El Giêt, Suriye krizinin tek çözümün Suriye-Suriye diyaloğu olduğunu belirterek, uluslararası topluma 2254 sayılı karar uyarınca Suriye krizinin çözümüne yönelik çabalara destek vermesi çağrısında bulundu.

El Giêt, DAIŞ çetelerinin yargılanmasıyla ilgili olarak Kanada hükümetine ve uluslararası topluma Özerk Yönetim'i destekleme ve bu çeteler için adil bir mahkeme kurma çağrısında bulundu. .

Kim Butt, "Uluslararası toplumun, adaleti, eşitliği ve insanlığı sağlamak için var gücüyle çalışan bu yönetimi desteklemesi gerektiğine inanıyorum. İnsani yardım çabaları, uluslararası toplumun ve dolayısıyla Kanada'nın da çabalarını artırması görüşündedir” ifadelerini kullandı.

Dalhousie Üniversitesi’nden Alex Neff şunları söyledi: "Bu büyük zorlukların üstesinden gelmek ve Kuzey ve Doğu Suriye halkının DAIŞ’e karşı mücadelede yaptığı inanılmaz fedakarlıkları takdir etmek için, Kanada'nın uluslararası toplumun bir üyesi olarak oynaması gereken rolü ciddiye alıyoruz.”

Neff şöyle devam etti: "Kanada hükümetinin yapabileceğine ve daha büyük rol oynaması gerektiğine inandığımız 3 ana alan var. Ayrıca; Kanadalıları ve diğer yabancı uyrukluları geri göndermek için ciddi çaba göstermemiz gerekiyor. Biz Kanadalılar için en önemlisi kamplarda ve gözaltı merkezlerinde tutulanların geri getirilmesinde Kanada’nın rol oynamasıdır."

Özerk Yönetim’in çağrısına dikkat çeken Neff, "Uzun zamandır Özerk Yönetim'in çetelerin yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulması yönündeki çağrılarını duyuyoruz ancak uluslararası toplum ne yazık ki bu çağrıları görmezden geliyor. Bu nedenle yerel ve uluslararası geri gönderme ve yargılama tek adalet çözümüdür. Kanada'nın bu alanda merkezi bir rol oynamasını sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.