Kaza sonucu yaralanan YPJ savaşçısı Vejîn Jiyan şehit düştü

YPJ Genel Komutanlığı, 27 Temmuz'da meydana yaşanan bir kaza sonucu ağır yaralanan savaşçı Vejîn Jiyan'ın (Hicran Ecuz) tüm müdahalelere rağmen şehit düştüğünü açıkladı.

YPJ Genel Komutanlığı, savaşçıları Vejîn Jiyan'ın (Hicran Ecuz) 7 Ağustos'ta şehit düştüğünü bildirdi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Rojava'da kadın devriminin sürdürülmesi ve yükseltilmesinin ana gücü genç kadınların ruhudur. Kadınların iradesi ve ideolojisiyle gelişen devrim, demokratik ulus modernitesinin geliştirilmesiyle kadınların katılımını bir kez daha güçlendiriyor. YPJ saflarında yer alan kadınlar varlığını en zirveye ulaştırdı.

Botan coğrafyasında direniş ve serhildan kavramları aynı anlamı taşıyor. Özellikle Botanlı kadınlar, Kürt halkının özgürlük mücadelesinde her zaman öncü rol oynamıştır. Bu asil ve kutsal direniş ruhu günümüze kadar bir gelenek olarak ulaşmıştır.

Vejîn Jiyan yoldaşımız 2000 yılında Cizîra Botan'ın yurtsever bir ailesinde dünyaya geldi. Daha genç yaştayken kadın kahramanlarının hikayeleriyle büyüyen Vejîn yoldaşımız, özgür bir yaşam arayışında oldu.

2015 yılında Bakurê Kurdistan özerk yönetimlerinin direnişinde işgalci Türk devletinin Cizîra Botan'a acımasız ve insanlık dışı bir şekilde saldırdığı sırada Vejîn yoldaşımız, her türlü işgale, vahşete ve politikaya karşı çıktı. 2016 yılında Rojava Devrimini başlatanlar arasında yer alarak YPJ saflarında yerini aldı.

Türk devletinin Cizîra Botan'a yönelik acımasız ve insanlık dışı saldırısı sırasında 2015 yılında Bakurê Kurdistan özerk yönetimlerinin direnişine katılan Vejîn yoldaşımız, her türlü işgal, vahşet ve politikaya karşı çıktı. Yer aldığı direniş sırasında düşman gerçekliğine tanık olan Vejîn yoldaşımız, en son 2016 yılında var olan vahşete sessiz kalmayarak yönünü YPJ saflarına verdi, Rojava Devrimine katıldı.

Hedef ve istekleri doğrultusunda net olan Vejîn yoldaşımız, özgürlük saflarında, genç ruhu ve özgür yaşam çizgisinde olan ısrar ve kararlılığıyla devrimci yaşamı kısa sürede öğrendi. Devrim saflarında kendini eğitmek ve kişiliğini inşa etmek en önemli etkenlerdendir. Kendi kişisel eğitimini aksatmayan Vejîn yoldaşımız, gençleri eğitmekten kendini sorumlu gören ve bu ruhla yüzlerce Rojavayê Kurdistanlı genci eğitti.

Hedef ve istekleri doğrultusunda net olan Vejîn yoldaşımız, özgürlük saflarında genç ruhu ve özgür yaşam çizgisinde olan ısrar ve kararlılığıyla devrimci yaşamı kısa sürede öğrendi. Devrim saflarında kendini eğitmek ve kişiliğini inşa etmek en önemli etkenlerdendir. Kendini yetiştiren Vejîn yoldaşımız, gençlerin eğitiminden kendini sorumlu görerek Rojavayê Kurdistan'da yüzlerce genci eğitti. Rojava Devriminde amansız bir şekilde emek veren Vejîn yoldaşımız, özgürlük mücadelesindeki azmi ve cesaretiyle yaşamın her anında birçok önemli görev ve sorumluluk üstlendi. Yüzyıllardır düşmanının pençesinde direnen halkının intikamını almaya kararlı olan Vejîn yoldaş, demokratik modernite sistemini kurmak için kararlıydı. Bir genç kadın olarak kadın özgürlük kurtuluşu ideolojisinde belirleyici bir rol oynayan Vejîn yoldaşımız, devrim saflarında fedai ruhun temsilcisi oldu.

Görevini icra ettiği sırada 27 Temmuz günü Hesekê’de Hesina Musa Mihemmed (Avaşîn Cûdî), Hîba Abdulqadir Bekir (Hîba Hesekê), Bêrîvan Abdil Xelef (Bêrîvan Hesekê), Emîne Nebo Silêman (Dilar Kobanê ) ve Şêrîn Elî (Adar Cûdî) yoldaşlarıyla birlikte geçirdiği kazada ağır yaralanan ve tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Vejîn yoldaşımız, 7 Ağustos günü şehadete ulaştı. Başta şehit yoldaşımızın değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Birçok değerli yoldaşımız ülkemizin her karışını işgalcilerden özgürleştirmek uğruna tereddüt etmeksizin canlarının feda ettiler. Ve o değerli yoldaşlarımızdan biri olan Vejîn yoldaşımızın takipçileri olacağız. Ülkemiz özgürleşinceye kadar mücadelemiz devam edecek”

Şehit düşen savaşçının kimlik bilgileri şöyle:

Kod Adı: Vejîn Jiyan

Adı ve Soyadı: Hicran Ecuz

Anne Adı: Newroz

Baba Adı: Behrem

Doğum Yeri ve Tarihi: 2000, Cizîra Botan

Şehadet Yeri ve Tarihi: 07.08.2023, Hesekê