Kuzey ve Doğu Suriye’de ‘Diriliş’ kutlamaları

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok merkezinde bir araya gelen halklar, 15 Ağustos Atılımı’nı kutlarken, atılımın fedailerinin çizgisinde yürümeye devam edecekleri mesajını verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde 15 Ağustos Atılımı’nın 39’uncu yıl dönümü dolayısıyla kitlesel kutlamalar gerçekleştirildi.

QAMIŞLO

Qamişlolu binlerce Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni 15 Ağustos Atılımı’nın 39’uncu yıl dönümünü kutlamak için “15 Ağustos Atılımı Önder Apo’ya kutlu olsun” şiarıyla bir kutlama düzenledi.

12 Mart Stadı’nda yapılan kutlamada ilk sözü Şehit Aileleri Meclisi üyesi Şemsexan Gulo ve Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Mahsum Hesen aldı. Şemsexan Gulo, Mahsum Korkmaz ve yoldaşlarının sayesinde ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle bir devrim yapmayı başardıklarını ifade ederken Mahsum Hesen, “Özgürlüğü elde etmek için Komutan Egîd ve arkadaşlarının izinde yürümeye devam edeceklerini vurguladı. Hesen, “15 Ağustos Atılımı, Kuzey ve Doğu Suriye halklarını bir araya getirmeyi sağladı ve o komutanlar sayesinde birlik oldular” dedi.

AMÛDÊ

Qamişlo Kantonu’na bağlı Amûdê ilçesinde de yüzlerce kişi, gün vesilesiyle Beylesan Salonu'nda bir araya geldi.

Abdullah Öcalan, Mahsum Korkmaz (Egîd) ve şehit olan kadın öncülerin resimleriyle süslenen kutlama salonunda Amûdê Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Zîwer Silêman, Kürt halkının ve mazlumların 15 Ağustos bayramını kutlayarak, "Soykırım ve inkar siyasetine karşı 15 Ağustos’ta ilk kurşun atılmıştır” ifadelerini kullandı. Ziwêr Silêman, 15 Ağustos Atılımı’nın Kürt halkı için diriliş anlamı taşıdığını ve bölge halkının özgür yaşam umudunu canlandırdığını söyledi. Silêman, konuşmasının sonunda mücadeleye devam edeceğini ve devrimin kazanımlarına sahip çıkacağını belirtti.

Kutlama şarkılar ve halaylarla sona erdi.

ŞEHBA

Yüzlerce Şehba kantonu sakini ve Şehba’ya göçertilen Efrînliler, "15 Ağustos ruhuyla özgürlük savaşını kazan" sloganıyla bir araya geldi. Ehdas ilçesindeki Serdem Kampı’nda gerçekleştirilen kutlamada Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos Atılımı’na ilişkin değerlendirmeyi dinledi.

Ardından Sivil Toplum Kuruluşları adına söz alan Dilsoz Efrîn, "15 Ağustos atılımı ruhuyla Kürtler,  işgalcilere karşı direnişlerini yükseltecek” dedi. Efrîn Şehit Aileleri Meclisi’nden Fatme Cemo ise, tüm halkların diriliş bayramını kutlayarak şunları söyledi: "15 Ağustos 1984'te Komutan Egîd, düşmanın kalbine ilk özgürlük kurşununu sıktı. Biz şehit aileleriyiz, 15 Ağustos ruhuyla tüm işgalcileri yeneceğiz. İşgalciler bilsin ki, Önder Apo'nun ve Kurdistan şehitlerinin fikir ve felsefesi sayesinde bugünlere geldik.”

Kutlama, Efrînli sanatçıların söylediği coşkulu şarkılarla devam etti.

REQA

PYD ve Reqa halkı, 15 Ağustos Atılımı’nı meşaleler, şiirler ve şarkılarla kutlandı.

Ekrad Mahallesi’nde yapılan kutlama, şehit anneleri diriliş bayramı meşalesini yakmasıyla başladı. Ardından Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Toplumsal İşler ve Çalışma Kurulu Eş Başkanı Cîhad Hesen ve PYD üyesi Izedîn Şêxî birer konuşma yaptı. “15 Ağustos Atılımı, Kürt halkının faşist Türk devleti ve sömürgeciliğe karşı başkaldırdığı tarihi bir gündür” diyen Hesen, aynı zamanda Ortadoğu değerlerini koruma ve köleliğe ve zulme karşı direniş mirası olduğunu vurguladı.

Kutlamada Kürtçe ve Arapça şiirler okundu, söylenen şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

KOBANÊ

Fırat bölgesi halkı, 15 Ağustos Atılımı’nın yıl dönümünü “15 Ağustos Atılımı ile işgali bitireceğiz ve özgürlük savaşını zafere ulaştıracağız” sloganıyla Şehit Egîd Meydanı’nda kutladı.

Kutlama meydanı Komutan Egîd,  özgürlük mücadelesi şehitleri ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarıyla süslendi.

Kutlamada konuşan Fırat Bölgesi Gençlik ve Spor Kurulu Eş Başkanı Avaşîn Misto, 15 Ağustos Atılımı’nın önemine dikkat çekerek, “15 Ağustos Atılımı kutsal bir gün, Kürt halkını uykudan uyandıran bir gündür. Ayrıca Kürt halkının despotizme karşı başkaldırdığı gündür. O günden günümüze kadar direniş aralıksız şekilde devam ediyor. O direnişin ruhuyla Rojava Devrimi oldu” dedi.

Avaşîn Misto, sonuna kadar 15 Ağustos kazanımları üzerinde direnmeye devam edeceklerini ve işgali sonlandıracaklarını belirtti.

Ardından sanatçı Silava Bozo, Koma Gîvara ve sanatçı Şêrîn Menla sahneye çıkarak şarkılarını seslendirdiler. Şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

BİRÇOK MERKEZDE GECE BOYU KUTLAMALAR

Halep, Minbic, Hesekê, Dêrik, Tirbespiyê, Til Hemis, Til Berak ve Çilaxa ilçelerinde de Atılım’ın 39’uncu yılı kitlesel törenlerle kutlandı. Gece boyu süren kutlamalarda, "İşgali ve tecridi 15 Ağustos ruhuyla tecridi yeneceğiz" vurgusu yapıldı.