Kuzey ve Doğu Suriyeli avukatlardan BM’ye İmralı başvurusu

Kuzey ve Doğu Suriyeli avukatlar İmralı’ya giderek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşebilmek için Birleşmiş Milletler’e başvurdu.

Suriyeli avukatların “Önder Abdullah Öcalan’ı Savunma İnisiyatifi” ile “Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi” üyesi avukatlar, İmralı’ya gitmek için BM’ye bir başvuru daha yaptı.

Her iki inisiyatifin üyesi avukatlar Qamişlo ve Kobanê’de yaptıkları basın açıklamalarıyla İmralı’daki işkence sistemi ve mutlak tecride dikkat çekti.

Qamişlo’daki basın açıklaması BM’nin Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi önünde yapıldı.

Açıklamanın Kürtçesini inisiyatifin Eş Başkanı Xanim Eyo, Arapçasını ise inisiyatif üyesi Xalid Omer okudu.

Açıklamada 1999’dan bu yana süren işkence sistemi ve çiğnenen tüm yasal haklar hatırlatılarak, “Son yıllarda tecrid daha da ağırlaştırıldı, Önderlik aile ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. Avukatlarıyla son olarak 2019’da, ailesiyle de 2021’de görüşebilmişti. Sağlık durumuna ilişkin de hiçbir bilgi alınamıyor. Türk devleti kendi yasaları ve uluslararası yasaları çiğniyor. Tecrit psikolojik bir işkenceye dönüşmüş durumda” denildi.

İnisiyatif, “Gönderilen mektuplar, Türk devletinin disiplin cezaları Önderliğin yaşamının tehlikede olduğunu gösteriyor. Tük devleti her türlü yol ve yöntemler imhayı dayatıyor. Lozan’ın yüzüncü yıldönümünde Önderlik şahsında Kürt davasını hedef alıyor” diye ekledi.

Tecrit karşısında başta İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) olmak üzere uluslararası kurumların sessizliğine de tepki gösteren İnisiyatif,  “Türk devletinin bu insanlık ve yasadışı uygulamalarını şiddetle kınıyoruz” dedi.

Açıklamada “Önder Abdullah Öcalan için kaygılarımızı bir kez daha dünya kamuoyuna duyuruyoruz. Bu nedenle Önderlik ile görüşme talebimizi yineliyoruz. Önderliğin özgürlüğü için hak mücadelemizi sürdüreceğiz. Uluslararası kamuoyuna da Türk devletine tecridi kaldırması için baskı uygulamaları çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Avukatlar, açıklama yaptıktan sonra, İmralı’ya gitme taleplerini ve İmralı koşullarının anlatıldığı bir metni BM Mülteciler Komiserliği yetkililerine sundu.

Her iki inisiyatif aynı açıklamayı Kobanê kentinde de yaptı. Şehit Egit Meydanı’nda yapılan açıklamada, duyarlılık çağrısında bulunuldu.