Lozan Antlaşması 100. yılında kınandı

24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması, Hesekê Kantonu ve Qamişlo’nun Til Berak ilçesinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Hesekê’ye bağlı Dirbêsiyê’de Lozan Antlaşması’nın yıl dönümü, düzenlenen yürüyüş ve mitingle protesto edildi. Gardiniya Meydanı önünden başlayan eylem, Şehitler Meydanı'nda mitinge dönüştü. Basın açıklamasını Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı ve Devrimci Gençlik Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi Elize Hiso okudu.

Açıklamada, bölge halkı ve siyasi hareketlere tüm güçleriyle bu hain komploları durdurmak, Kürtlerin birliğini sağlamak için koordinasyon ve iş birliği; Lozan Antlaşması'nı imzalayan ülkelere ve BM’ye de bölge halklarına karşı sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

Lozan Antlaşması’nın 100. yılı Hesekê merkezinde bulunan Nesra Mahallesi'nde de kınandı. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Örgütleme Komitesi Üyesi Emar El Şamlan’ın okuduğu açıklamada; "Bu anlaşmayı kınıyor, bu anlaşmanın barış getirmediğini bir kez daha vurguluyoruz. Bu anlaşmayı imzalayan devletlerin anlaşmayı değiştirmesi ve bu anlaşmadan doğan dava ve krizleri çözmesi gerekiyor" denildi.

Qamişlo Kantonu’na bağlı Til Berak ilçesindeki açıklama da Til Berak Halk Meclisi önünde yapıldı.  Açıklamayı yapan Meclis Üyesi Xewle El Nasir, halkın birliğini hedef alan, halkın iradesini hedef alan bu anlaşmayı reddediklerini ifade etti.  Xewle El Nasir, "Özerk Yönetim projesi ve halkların kardeşliği, demokratik ulus kavramını hayata geçirmek ve sömürü projelerini yenilgiye uğratmak için en uygun çözümdür” dedi.