‘Lozan demokratik ulus projesiyle aşılabilir’

Lozan Çalıştayı’nın son oturumlarında, Lozan Antlaşması’nın demokratik ulus projesiyle aşılabileceği vurgulanırken, “Yeni silahımız demokratik ulustur” denildi.

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi, (NRLS) tarafından Hesekê’de düzenlenen Lozan Antlaşmasına karşı uluslararası çalıştay, yapılan son oturumlarla devam etti.

5. oturumda, Kürtlere karşı yürütülen soykırım savaşına karşı durmanın yöntemleri tartışıldı. Cizîr Sosyal Adalet Divanı Başkanı Etiye Yusif’ın yönettiği oturuma, zoom üzerinden katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Newroz Uysal, PYD Eş Başkanı Salih Müslim konuşmacı olarak katıldı.

UYSAL: ACİLEN ULUSAL BİRLİĞE İHTİYACIMIZ VAR

İlk sözü alan Newroz Uysal, Kurdistan'ın ulusal birliğiyle mücadele etmesinin önemine değindi. Birlik söz konusu olduğunda DAİŞ’in Kobanê’ye saldırısı sırasında tüm Kürt partilerinin şehri kurtarmak için birleşmesinin akla geldiğini ifade eden Uysal, “Kürtlerin bu kazanımları korumak için ulusal birlikle mücadeleye ihtiyacı var. Kurdistan'ın her parçasında Kürtler farklılıklarını bir kenara bırakıp birlik beraberlik için çalışmalıdır. Acilen ulusal birliğe ve demokratik bir topluma ihtiyacımız var” diye konuştu.

MUSLİM: YENİ SİLAHIMIZ DEMOKRATİK ULUSTUR

Salih Müslim ise Kürtlerin 21. yüzyılda izlemesi gereken stratejiye dikkat çekerek, "Halkımızı örgütlersek isteklerini yerine getiririz. Kürt ayaklanmalarının başarısız olmasının başlıca nedenleri dağılma ve örgütlülük eksikliğidir” dedi. Kürt sorunun çözümünün yegane yolunun demokrasi olduğunu söyleyen Müslim, konuşmasına şöyle devam etti: "Kürtlerin birliği, halkın birliği, partilerin birliği demektir. Halkın istekleri yerine getirilmelidir. Biz demokratik ulusa inanıyoruz. Özgürlük inkar edilemez. Yeni bir silah yaratmalıyız ve silahımız demokratik ulustur."

NÛRŞAN HESEN: LOZAN’I AŞMANIN YOLU DEMOKRATİK ULUS PROJESİDİR

"Lozan'ı aşmak için en uygun çözüm" başlıklı 6. oturumun moderatörlüğünü ise Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Koordinasyon Konseyi üyesi Stêra Qasim yaptı.

"Kürt sorununun çözümünde örnek olarak demokratik ulus ve diğer halklarla barışçıl ve demokratik bütünleşme" alt başlığıyla ilk sunumu Kuzey ve Doğu Suriye Toplumsal Diplomasi Merkezi Müdürü Nûrşan Hesen yaptı.

Demokratik ulusun teorik, felsefi ve ahlaki temellerine dikkat çeken Nurşan Hesen, Lozan Antlaşması'nın sadece Kürtlerin değil, tüm bölge insanlarının mağdur olmasına neden olduğunu söyledi. Nûrşan Hesen, "Demokratik ulus, ulus devlet ve şovenizmin alternatifidir. Hiçbir devlette demokrasi olmadığı tespit edilmiştir. Önder Abdullah Öcalan, devletin doğası gereği demokrasinin zulmü olduğunu ve demokrasinin inşasını engellediğini söylüyor. Her şey insanların özgürlüğü pahasına gerçekleştiriliyor. Ortadoğu'da devlet, toplulukları kuşatmanın ve savaşlar çıkarmanın bir aracı haline geldi” diye konuştu.

Nûrşan Hesen, demokratik ulus projesinin Ortadoğu'daki sorunlara en uygun çözüm olduğunu söyledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hemdan El Ebid ise; Özerk Yönetim'in kuruluş nedenlerini, Özerk Yönetim'in diğer yönetimlerden farkını, Özerk Yönetim'in barış, din ve diller, eşbaşkanlık alanlarındaki başarılarını anlattı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin bir grup güç ve partiler ile toplumsal kurumlar tarafından kurulduğunu hatırlatan El Ebid, “Yönetimin amacı, toplumsal ve ekonomik dayanışma zemini oluşturmak, güvenliği sağlamak, toplumu yeniden inşa etmektir.  Göçmenlerin geri dönüşü ve örgütlenmesi ile tüm bileşenlerin siyasi sürece aktif katılımı sağlanmalıdır” dedi.

6. oturumun ardından katılımcılara Kürdistan haritasının yer aldığı plaketler takdim edildi.

Çalıştay’ın, gelecekte üzerinde çalışılacak tavsiye ve görüşlerden oluşan sonuç bildirgesinin açıklanması ardından sona ermesi bekleniyor.