Lübnan’a siber saldırıda en az 9 ölü, binlerce yaralı

Lübnan’da çağrı cihazları patlamalarında en az 9 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 700’den fazla kişi yaralandı. Hizbullah, saldırıdan sorumlu tuttuğu İsrail'i cezalandırma sözü verdi.

Lübnan’da Binlerce Hizbullah mensubunun taşıdığı çağrı cihazları Salı günü öğleden sonra aynı saatlerde patladı. Yetkililer, Lübnan genelinde 200’ü kritik olmak üzere 2.700'den fazla kişinin yaralandığını ve 9 kişinin öldüğünü bildirdi. Yaralananlar arasında , İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mücteba Emani de bulunuyor.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, Lübnan Sağlık Bakanı Ebyad ve Lübnan Enformasyon Bakanı Ziyad Mekari, öldürücü patlamalardan İsrail'in siber saldırısını sorumlu tuttu. Lübnan Dışişleri Bakanlığı, patlamaların "İsrail'in savaşı Lübnan'a doğru geniş çapta yayma tehditleri" eşliğinde gerçekleştiğini ve "İsrail'in tehlikeli ve kasıtlı tırmandırması" olduğunu söyledi.

Saldırıya dair İsrail’den henüz bir açıklama gelmezken Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Lübnan'daki patlamaların ardından İsrail hükümetinin "acil toplantı" istediği belirtildi.

Lübnan Hizbullah'ı, çağrı cihazlarını patlatmaktan İsrail'i sorumlu tutarak misilleme yapma sözü verdi. Lübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makary, Hizbullah ve Lübnan'daki diğerlerinin iletişim kurmak için kullandığı çağrı cihazlarının patlamasını "İsrail saldırganlığı" olarak kınadı. Hizbullah, İsrail'in patlamalar için "adil cezasını" alacağını söyledi.