MSD, Suriye'deki eylemlere ilişkin açıklama

Suriye'deki halkın eylemlerini desteklediğini açıklayan MSD, halka dönük saldırıları kınadı, siyasi çözüm çağrısı yaptı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Suriye kentlerinde son dönemde gelişen eylemlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"MSD, Suriye kentlerinde son zamanlarda yaşanan gelişmeleri, Suriye halklarının yaşam koşulları, ekonomik ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle duyduğu öfkeyi dikkatle takip ediyor” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'DEMOKRATİK SİSTEM İNŞA EDİLMELİ'

“Suriye toplumu, ülkeyi parçalayan ve nüfusun yarısından fazlasını yerinden eden savaşın acılarını çekiyor. Ancak Şam’daki iktidar gelişen bu tehlikeli duruma karşı bir çözüm üretemiyor. Bu durum yoksulluğun, yolsuzluğun ve ekonomik krizin çok yayıldığı bir dönemde gelişiyor.

MSD, Suriye halkının Şam hükümetinin politikalarına karşı öfkelerini ve taleplerini dile getirdiği tüm eylemleri desteklemektedir. MSD, eylemlerin zorla bastırılmasını ve yurttaşlara karşı şiddet kullanılmasını kınıyor. İktidar sahiplerine uluslararası yasalar çerçevesinde toplumun barışçıl gösteri hakkına saygı göstermeye, tutukluları serbest bırakmaya, çatışmaları sonlandıracak demokratik sistemin inşa edildiği ve adaletin herkes için sağlandığı yeni, şeffaf bir süreci başlatma çağrısında bulunuyoruz.

Göstericilere yönelik silahlı saldırıları şiddetle kınıyoruz. Barışçıl gösterilere desteğimizi belirtiyoruz. Suriye'nin sahil kentleri, Halep, Siweda ve Deraa'da barışçıl eylemler düzenleyen halk, iktidar ve güvenlik kurumlarının yarattığı çatışmaların tuzağına düşmediği gibi Türk devletinin ve paravan olarak kullandığı İhvancı hareketlerin tuzağına da düşmemelidir ki bu gruplar ve örgütler Suriyelilerin eskisi gibi acı çekmesine neden olmasın."

'EYLEMLERİ DESTEKLEMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Açıklamanın sonunda şöyle denildi:

"Suriye'de siyasi çözümün önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Suriyelileri temsil eden ulusal bir duruşa gerek vardır. Savaşın sona ermesi ve insani krizin çözülmesi için de ortak çabaya ihtiyaç var. Gösterileri ve göstericilerin taleplerini bir kez daha destekliyor ve tüm Suriyelileri destek olmaya çağırıyoruz."