PKK ile Newroz’un hakikatine ulaşıldı

37 yıldır Kürt Özgürlük Hareketi'yle yürüyen Nayif Elî, PKK ile Newroz’un hakikatine, direnişin zafere götürdüğü inancına kavuştuklarını söyledi.

Kürt Özgürlük Hareketi ile 37 yıl önce tanışan Dêrikli Nayif Elî, hem şehit babası hem de PKK’nin özgürlük mücadelesine kendini adayan yurtseverlerden. 

ANF’ye konuşan Nayif Elî, PKK ile tanışmasını şöyle anlattı: “İlk olarak 1982’de Dêrik’te gördüm ama kim olduklarını bilmiyordum. Bakurê Kurdistan’dan gelen öğrenciler olarak biliyordum. PKK’li olarak tanımam ise 1984’teydi. Zaten 1986’da PKK’li bir yurtsever oldum. PKK, yeni bir inançtı, yeni bir siyasetti, yeni bir fedakarlık anlayışıydı. Toplumu yeniden inşa etmekti. Bundan dolayı bağlılığım gelişti, kopmaz oldu.”

NEWROZ DA PKK İLE ANLAMLAŞTI

PKK’nin Rojava’ya gelişiyle Newroz’un hakikatinin bilindiğini söyleyen Nayif Elî, şöyle devam etti: “PKK’den önce de Newroz vardı ama toplum Newroz’un hakikatini bilmiyor, bir gezi, piknik niyetine arazide ailesiyle yemek ortamında birkaç şarkı dinleyerek eğleniyordu, zaman geçiriyordu. Sadece bir kez 1983 yılında Peşveru Partisi’yle Dêrîk’te Newroz’u kutladık o da bir şenlik havasındaydı. Özgürlük Hareketi’ni tanımamla Newroz’un hakiki anlamıyla da tanışmış oldum. Mazlum Doğan’ın eylemiyle yıl yıl Newroz’un ne ifade ettiği, ne olduğu açığa çıktı. Aslında Newroz nasıl karşılanmalı sorusuna cevap olundu. PKK, Newroz’un gerçek anlamını topluma ulaştırdı. PKK’nin gelişiyle Newroz’un önemine yeni bir anlam yüklendi. Mazlum Doğan’ın ateşiyle Newroz hakikatiyle buluştu.” 

REJİMİN BASKILARINA RAĞMEN

“12 Mart katliamı ardından Kürt halkının öfkesi dinmiyordu” diyen Nayif Elî, Suriye rejimine bağlı güçlerin baskılarının arttığını kaydederek, “Bu baskı ve zulmün altında sadece PKK Newroz’u kutluyordu, her şehirde kutlamalar oldu o yıl. 2004’te gerçekleşen katliam, halkın serhildanına dönüştü. Şehitlerin intikamı için halk Newroz’u büyük bir coşkuyla kitlesel karşıladı” dedi.

HALKIN İNANCI TAMDI, ÖLÜM GÖZE ALINDI

Nayif Elî, 2009-2010 yılları arasında Şam’da olduğunu söyleyerek, şahit olduğu Newroz’u şöyle anlattı: “Reijme bağlı güçler kutlamaya izin vermedi, halk yine durmadı, Newroz’unu kutladı. Tutuklamalar oldu, bundan dolayı birçok kişi yargılandı, askeri mahkemelere çıkarıldı. 2010’daki Newroz’da ise hoparlöre el konuldu. Halka saldırdılar. Ölümü göze alan halk durmadı, yürüyüşe geçti. 7 km’lik bir yol katedildi, yürüyüş düzenlendi. Şam’daki dört yolu trafiğe kapatıldı. Halkın inancı tamdı. Genel olarak Kürt halkı alanlardaydı. Şimdiki gibi halklar bir araya gelerek Newroz’u kutlamıyordu. Şehit Aziz Arap’ın, Arap halkı üzerinde etkisi vardı az da olsa Arap halkı da Newroz’u kutlardı ama 2011 yılı sonrası gibi değildi. Devrim sonrası halkların kanı birleşti, halklar el ele vererek direniş sergiledi. Newroz halkların oldu.”