PYD’den 18’inci kuruluş yıldönümü mesajı

Demokratik Birlik Partisi (PYD), 18’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Kürdistan genelinde kazanım elde edilmesi için mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

PYD kuruluş yıldönümü kutlama mesajında “Partimizin kuruluş yıldönümünde şehitlerin yolunu takip edeceğimize dair olan sözümüzü yeniliyoruz. Zorluklar ve sorunlarla mücadele ettiğimiz 18 yılın ardından tarihsel sınavların ortaya çıkışı, Rojavayê (Batı) Kurdistan ile Kürdistan genelinde kazanımların elde edilmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Kısacası partimizin 20 Eylül 2003’ten beri izlediği yol budur” dedi.

Mesajda devamla şunlar ifade edildi: “Partimizin kuruluşu bölgenin içinden geçtiği objektif koşullar ve “örgütlü insanın iradesi daima kazanır” gerçeğini esas alıyor. Rojavayê Kurdistan’daki halklarımızın deneyimlerinden ve başta Ortadoğu’da olmak üzere Kürdistan’daki özgürlük taleplerinin artması sonuçlarından faydalandık.

20 Eylül 2003 tarihinden beri rejimin partimize dönük baskı, üye ve taraflarımızın tutuklanma hamleleri özellikle Suriye ve Türkiye rejimleri arasındaki ilişkilerin devam ettiği süreçte, “Qamişlo Serhildanı” sınavından sonra arttı. İstihbarat hücrelerinde işkenceler yapıldı, onlarda yurtsever şehit edildi hatta elleri partimizin öncülerine (Ebû Cûdî, Şîlan ve arkadaşları Fûad, Cemîl, Zekeriya ve Ciwan) kadar ulaştı. Reqa ve Qamişlo’daki Newroz’larda her bir yurtseveri bir bahane ile şehit ettiler. Heval Osman Dadalî’yi işkence ve Heval Îsa Hiso’yu patlamada şehit ettiler.

Partimiz bu süreçten Suriye halklarının devrimine kadar olan sürece kadar, toplumu örgütleme, halk kurumlarını kurma ve demokratik ulus paradigması gibi en iyi yoluna ulaştı. Partimiz artık 2007 yılında düzenlenen 3’üncü kongresinde meclislerini kurmaya karar verdi. Fakat rejimin zorbalığı ve istihbaratı 2011 yılına kadar partimizin önünde bir sürü engel çıkardı. Partimiz, Suriye halklarının devrimiyle birlikte demokratik, siyasi ahlak, Ortadoğu ve Suriye’ye örnek olacak program ve siyaset faaliyeti çalışmalarına başladı.

Kürt birliği Qamişlo Serhildanı’ndan günümüze kadar parti çalışmalarımız içerisinde ilk sırada geldi. Parti olarak kardeşlik ilişkilerini, iç ve dışta olmak üzere Kürdistani partilerle ilişkilerimizi sürekli geliştirdik. Qamişlo Serhildanı sürecinde tüm partilerle ilişki içerisindeydik. Suriye’de siyasi güçlerle ilişkiler kurmak için ortak heyet kurduk. Ancak birçok güç, isteksizliği, rejimin baskısından ya da bazı dış tarafların muhalefetinden korktukları için bizimle kalıcı anlaşma ve ittifaklardan çekildi. Suriye halk devriminin başlangıcında, Suriye halkının tüm bileşenleri arasında her zaman kardeşçe ilişkiler kurmaya, tüm etnik ve dini bağlarını güçlendirmeye çalıştık.

Suriye halk devrimi sırasında üçüncü yöntemi başvurduk. Halkı örgütlemek için öz savunma dahilinde var gücümüzle çalıştık. Tüm siyasi ve toplumsal örgütlerin sorumluluklarını yerine getirmelerinin önünü açmaya çalıştık. Özerk Yönetim düşmanlarının özel savaşına rağmen ilan edildi. Düşmanın tüm bu uğraşlarına rağmen askeri, siyasi ve diplomatik cephelerde de mücadele devam ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye halkları ile partimiz, bu mücadeleye katkıda bulunan siyasi partiler ve toplumsal güçler mücadelenin başlangıcında bu yana toplumunu ve kurumlarını inşa etmede yerini aldı.

Kuzey ve Doğu Suriye halkları ile partimiz, bu mücadeleye katkıda bulunan siyasi partiler ve toplumsal kurumlar mücadeleyle beraber toplumunu ve kurumlarını inşa etmede yerini aldı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Kurulu olarak partimizin 18’inci kuruluş yıldönümü vesilesiyle partimizin üyelerine, destekçilerimize ve Kuzey ve Doğu Suriye'deki tüm halkımıza parti yıldönümünü kutluyoruz. Halka yönelik düşmanca ve terörist eylemlere, ‘böl-yönet’ politikasına karşı durma, tüm kurumlarımızda yolsuzlukla mücadele ederek, halkı aydınlatmaya ve kitleleri eğitmeye, özgürlüğün, halkların kardeşliğinin ve tüm unsurların bir arada yaşamanın sembolü olan demokratik bir ulusun gerçekleştirme sözümüzü yeniliyoruz.”