Qamişlo'da 1 Eylül eylemleri: İşgalci Türk devleti protesto edildi

Qamişlo Kantonu’na bağlı tüm ilçe meclisleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle alanlara çıkarak, Türk devletinin işgalci saldırılarını protesto etti.

Qamîşlo Kantonu Meclisi, Tirbespiyê İlçe Meclisi, Çilaxa İlçe Meclisi, Dêrik İlçe Meclisi, Girkê Legê İlçe Meclisi ve Til Hemis İlçe Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle alanlara akarak işgalci Türk devletinin suçlarını kınadı.    

Qamîşlo Kantonu Meclisi Eş Başkanı Silêman Ebû Bekir tarafından meclis binası önünde okunan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bugün, 1 Eylül Dünya Barış Günü. Bütün ulusların ve halkların barış içinde yaşamaya hakkı vardır. Fakat Ortadoğu’da hegemon devletlerin siyasi çıkarları ve hegemonyalarını kalıcılaştırma girişimleri, işgalci Türk devleti ve çetelerinin bölgeye dönük saldırıları halkların iradesinin dışındadır. Bu saldırılarla uluslararası bütün değerler ve anlaşmalar ihlal ediliyor.”

TIRBESPIYÊ, ÇILAXA

Tirbespiyê ve Çilaxa ilçe meclisleri de uluslararası topluma ve insan hakları örgütlerine Özerk Yönetim’i tanıma ve Türk devletinin işlediği suçları durdurma çağrısı yaptı.
Tirbespiyê İlçe Meclisi Eşbaşkanı Hec Ferhan ve Çilaxa İlçe Meclisi Eşbaşkanı Emel Nezal tarafından okunan açıklamada şöyle denildi:
“Bölgede devrimler devlet sistemlerini değiştirebildi ve demokratik, özgür bir toplumun inşasına doğru ilerleme kat edebildi. Ancak Suriye Devrimi bir krize dönüştü. Dış müdahaleler, Suriye topraklarının işgalci Türk devleti tarafından işgal edilmesi ve halklar arasında fitne çıkarma girişimleri bu krizin uzamasına neden oldu. Bunun sonucunda milyonlarca kişi göç ettirildi, kentlerin alt yapısı yıkıldı. Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi bütün dünyaya demokratik ve halkların kardeşliği felsefesini gösterdi ve terörle mücadele etti. Uluslararası toplumdan bu yönetimi tanımaları ve destek vermeleri istenmektedir.”


DÊRIK
Dêrik İlçe Meclisi binası önünde toplanan onlarca sivil toplum kuruluşu üyesi 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin açıklama yaptı. Meclis üyesi Georgette Korkis tarafından okunan açıklamada, “Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde halkların kardeşliği var. Burada halk Özerk Yönetim sisteminin, adalet ve eşitliğin kalıcı olması için mücadele ediyor. Ancak Türk hükümeti sürekli demokratik ulus projesine saldırıyor, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerini aralıksız bir şekilde bombalıyor” denildi.


GIRKÊ LEGÊ
Girkê Legê İlçe Meclisi binası önünde yapılan eylemde de meclis üyesi Silêman Salih konuştu. Açıklamada işgalci Türk devletinin Dünya Barış Günü’nün karşılandığı bugün de Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerini bombaladığına dikkat çekildi.


TIL HEMÎS

Til Hemîs İlçe Meclisi binası önünde yapılan açıklamayı İlçe Meclisi Eş Başkanı Xalid El Ebdullah okudu.
Açıklamada “Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde halkların kardeşliğinin ve Özerk Yönetim sisteminin kalıcılaşması için bir mücadele var. Mücadele adalet ve eşitliği güvenceye alıyor. Ancak Türk hükümeti aralıksız saldırılarıyla devrimi yok etmeye çalışıyor” denildi.
Açıklamanın sonunda uluslararası örgütlere, insan hakları örgütlerine ve sivil toplum kuruluşlarına işgalci Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yapıldı.