Qamişlo’da binlerce kişi Cindirês halkı için alanlarda

Qamişlo'da binlerce kişi, Cindirês katliamına tepki göstermek için alanlara çıktı.

Qamişlo ve Dêrik’te binlerce kişi, “Efrîn halkının direniş ruhuyla işgali yeneceğiz ve Efrîn’i özgürleştireceğiz” şiarıyla iki kitlesel yürüyüş düzenledi.

Cindirês katliamını kınayan halk, uluslararası güçlere bölge halkının taleplerini yerine getirmesi, işgalcileri Efrîn'den çıkarması ve yerli halkın dönüşünü sağlaması çağrısında bulundu.

Qamişlo’nun Tirbespiyê, Til Hemîs, Til Birak, Amûdê ilçelerinden binlerce kişinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, Kongra Star ve Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim üyeleri de Qamişlo’da düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Rûbar Qamişlo Kavşağı’nda yürüyüşe geçen halk, “Seninleyiz Efrîn”, “Cindirês serhiladanın yanındayız”, “KDP siyasetini teşhir etmek ulusal bir görevdir” ve “Efrîn yalnız değildir” yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüşte PYD, Suriye’nin Geleceği Partisi, TEV-DEM bayraklarını taşıyan halk, sık sık “Efrin özgürdür, Türkiye çekil!”, “Efrîn’i özgürleştireceğiz ve işgali yeneceğiz” ve “Yaşasın Efrîn halkının direnişi” sloganlarını attı.

Qamişlo’nun Siyahi Mahallesi’ndeki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği önüne ulaşan halk, burada açıklama yaptı.

PYD Genel Meclisi üyesi Hêvî Silêman, Efrîn halkının direnişini selamlayarak, “Yurttaşların duruşu toprağı ve kültür kaynağını koruyacak” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm halkların direnişinin Türk işgal siyasetini boşa çıkaracağını belirten Hêvî Silêman, “2023, Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlandığı ve işgal altındaki bölgelerin özgürleştirildiği yıl olacak” ifadelerini kullandı.

Suriye ve Irak’taki El Sade aşireti temsilcisi ve PYD Genel Meclisi üyesi Hisên El Sade ise “Cindirês katliamı faillerinin Dêrazorlu olduğu yönünde basına yansıyan haberler Türk devletinin siyasetidir. Türk devleti Suriye’deki halklar arasında fitne çıkarmaya çalışıyor. Önder Öcalan’ın fikirlerini esas alan halk bu oyunlara kanmaz” şeklinde konuştu.

Açıklamalardan sonra Kuzey ve Doğu Suriye Çiftçiler Birliği Eşbaşkanı Mûna Birîm, Efrîn Toplumsal Birliği üyesi Fatma Mihemed ve PYD Genel Meclisi üyesi Hisên El Sade’nin yer aldığı bir heyet, eylemcilerin mektubunu BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne teslim etti.

DÊRIK

Dêrik, Girkê Legê, Çilaxa ve Til Koçer’den yüzlerce kişi de Dêrik’in kuzeyinde bir araya geldi. “Efrîn direnişi ruhuyla işgali yeneceğiz ve Efrîn’i özgürleştireceğiz” yazılı pankartlarla yürüyüşe geçen halk, “Şehîd Namirin” sloganını attı.

Özgürlük Meydanı’na ulaşan halk, burada açıklama yaptı. Dêrik İlçe Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Ebdurehîm, Efrîn halkının direnişini selamlayarak, "Cindirês’deki Newroz şehitleri, Kürt halkının tarihinde yeni bir direnişe imza attı. Türk devleti ve çetelerinin siyasetine karşı direnerek Newroz ateşinin sönmesine izin vermediler” dedi.

Mihemed Ebdurehîm, tüm Kürt halkına Cindirês’deki halkın direnişini sahiplenme, işgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi için mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.