Qamîşlo halkı kimyasal saldırılara karşı yürüdü

Gerilla direnişi karşısında ilerleyemeyen Türk devletinin kimyasal silah saldırıları Qamîşlo'da protesto edildi.

Türk devletinin gerilla alanlarına dönük kimyasal silah saldırılarına karşı Kuzey ve Doğu Suriye halkları eylemlerini sürdürüyor. Qamîşlo'nun Korniş Kavşağı'nda başlayan ve Rus üssüne kadar süren eyleme şehit ailelerinin yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Eylemde, tüm saldırılara rağmen büyük direnişler sergileyen gerillalar selamlanarak, uluslararası kamuoyu harekete geçmeye çağrıldı.

 

'GÖZ YUMAN DA SESSİZ KALAN DA SUÇLU'

Protesto eylemine katılan Gazeteci Beritan Medusa, “Kimyasal silah kullanmak tüm insani ve ekolojik değerlere aykırıdır. Bu yüzden dünyanın dört bir yanında olduğu gibi bugün de burada protesto ediliyor. Gazeteciler olarak buna karşı çıkmak hepimizin görevidir. Çünkü bu her insana düşen bir görevdir. Yapılan eylemlerin az bile olduğu düşüncesindeyim. Özellikle Avrupa halkları daha fazla eylem yapmalı ve OPCW’yi göreve zorlamalı. Eylemler süresiz devam etmelidir. Bunu gönlünde ve kalbinde hisseden herkes eylem alanlarına akıp görevini yerine getirmelidir” dedi.

Göz yuman basın kuruluşlarının da suç işlediğine işaret eden Medusa, şöyle konuştu:

“Sessiz kaldığımız için hepimiz suçluyuz. Bugün ben bir gazeteci olarak burada olmam insani görevimdir. 7’sinden 70’ine, işçisinden emekçisine herkes bugün burada olup insani görevini yerine getirmelidir. Bütün basın kuruluşları iktidarın hizmetine girmiş durumda. Halk her gün meydanlarda eylemlerde, ancak basın kuruluşları keyiflerine gelenleri yansıtıyor. O yüzden basın bizzat insani suç işliyor. Belge ve görüntü var. Ama basına ‘iddia’ olarak yansıyor. Neyin iddiasıdır bu! Her şeyi belgeli, kanıtlı. O yüzden insani suç işleyen sadece Türk devleti değil, buna göz yuman basın ve insan hakları örgütleri de suçludur. Kimyasal silah kullanımına sessiz kalırsan o suçun ortağı olursun.”

ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRI

İspanyalı Tekoşer Lewend de şunları söyledi:
“Başûrê Kurdistan’da kullanılan yasaklı kimyasal silahlar için bugün alanlardayız. Saldırılarda çok sayıda kişi şehit düşmesine ve uluslararası kanunlarca yasaklı olmasına rağmen Türk devleti bunu kullanıyor. Tüm dünya sessiz kaldığı için Türk devleti her türlü savaş kanunu ve insan hakkını çiğniyor. Uluslararası güçler bu saldırıyı durdurmak yerine Türk devletine destek veriyor."
Tekoşer Lewend, konuşmasının sonunda uluslararası kamuoyunu ve kuruluşları bu suça karşı çıkmaya çağırdı.