Qamişlo Kantonu’na ‘anadil’ kutlamaları
Qamişlo Kantonu’na bağlı il ve ilçelerde 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle eylemler düzenlendi.
Qamişlo Kantonu’na bağlı il ve ilçelerde 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle eylemler düzenlendi.
Anadil Günü dolayısıyla Qamişlo, Amûdê, Tirbespiyê, Çilaxa, Til Birak ve Til Hemis’te eylemler yapıldı.
AMÛDÊ
Amûdê Okullar Yönetimi’nin düzenlediği yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Öğretmenler, öğrenciler ve sivil topum örgütü üyelerinin katıldığı yürüyüş Şehit Cihad Meydanı’nda başladı.
Özgür Kadın Meydanı’na kadar yürüyen eylemciler burada bir basın açıklaması yaptı.
Basın metninin Kürtçesini Sîpan Îsa, Arapçasını ise Lorîn Remo adlı öğrenciler okudu.
Açıklamada Rojava Devrimi’nin demokratik eğitim sistemini beraberinde getirdiği ve bölgedeki tüm halkların kendi anadiliyle eğitim aldığına vurgu yapıldı.
QAMIŞLO
Qamişlo’daki Rojava Üniversitesi’nde “Rojava Üniversitesi’nde engelleme ve gelecek planları arasında Kürtçenin durumu” başlıklı bir seminer verildiç.
Seminere Rojhilat, Başûr ve Bakurê Kurdistan’dan Kürt dili uzmanları on-line katılım sağladı.
TIRBESPIYÊ
Tirbespiyê’de Şehîd Ronak Okulu önünde açıklama yapıldı. Kürtçe ve Arapça okunan açıklamada, Dünya Anadili Günü kutlandı.
Açıklamada, “Dil kimliktir. Geçmişi, bugünü ve geleceği birbirine bağlayan köprüdür” denildi.
Türk devletinin bölgede eğitim kurumlarını hedef almasına tepki gösterilen açıklamada, uluslararası güçlere kültürü koruması ve anadilde eğitim hakkını garantiye alması çağrısı yapıldı.
ÇILAXA
Çilaxa’da Okullar Yönetimi önünde bir açıklama yapıldı. Açıklamada Özerk Yönetim’in halkların anadillerini korumadaki rolüne işaret etti.
TIL BIRAK
Til Birak’ta da Şehit Eli Seboli Okulu önünde yapılan açıklamada tüm halklara anadillerine sahip çıkması çağrısı yapıldı.
TIL HEMÎS
Til Hemis İlçe Meclisi önünde bir araya gelen onlarca öğrenci sömürgecilerin dil ve kimliğe yönelik saldırılarına tepki gösterdi.
Yapılan açıklamada, “Sömürgeci güçler dili ve kimliği yok etmek istiyor. Açgözlü devletler toplumsal iletişimi kesmek ve insanları kökünden uzaklaştırmak için dillere karşı savaş açıyor” denildi.