Qamişlo ve Halep’te 8 Mart kutlandı

Qamişlo ve Halep’te 8 Mart kapsamında eylemler yapılırken, film gösterimleri ve erkekleri eğitici seminerler de düzenlendi.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu’nun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemleri aralıksız sürüyor. Qamişlo ve Halep’te sokaklar süslendi, temizlik hamleleri başlatıldı.

AMÛDÊ

Kongra Star, Demokratik Birlik Partisi (PYD) salonunda erkeklere yönelik seminer düzenledi. Onlarca sivil toplum kuruluşu mensubu ve ilçe halkı seminere katıldı. Seminerde, iktidar zihniyetinin kadına yönelik şiddetin tarihçesi, 8 Mart'ın rolü ve önemi tartışıldı.

Seminerde konuşan Kongra Star yönetiminden Celîla Osman, ataerkil zihniyetin kadına yönelik soykırımı ve şiddeti ile kadın mücadelesinin tarihinden bahsetti.

Celila, Rojava devriminde kadınların öncü rolüne dikkat çekerek, kadınların fedakarlıkları sayesinde Rojava devriminin tüm dünya kadınları için bir mücadele sembolüne dönüştüğünü ifade etti.

TİRBESPİYÊ

Tirbespiyê Meclisi, ilçeye bağlı Hilwa, Maşuq, Til Maruf ve Ebu Firi beldelerinin belediyeleri ile iş birliği içinde temizlik kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında Tirbespiyê’nin batı kapısı ve ona bağlı dört kasabanın tamamı temizlenecek.

Kampanya 2 gün sürecek, tüm kasabalar temizlenecek. Onlarca meclis üyesi ve belediye kampanyaya katıldı. İlçe meclisi önünden başlayan temizlik kampanyası, mahallenin batı girişinde yer alan Miherkan köyünün kesiştiği yere kadar devam etti.

Tirbespiyê Meclisi Eşbaşkanı Hisên Omer, amacın bölgenin güzelliklerini korumak olduğunu belirtti.

TIL HEMÎS

Suriye’nin Geleceği Partisi Kadın Meclisi'nin dün Qamîşlo'da bölge bileşenlerinin kültürünü tanıtmak için açtığı folklor sergisi, ikinci gününde Til Hemîs ilçesinde devam etti.

Sergi, Arap kültürüne dikkat çekmek amacıyla ilçenin güneyindeki Önder Abdullah Öcalan Parkı'nda bir çadırda gerçekleştirildi.

Çadırın içine fenerler, el yapımı şapkalar ve kahve öğütücüler yerleştirilirken, kadınlar da ekmek pişirdi.

Rekad El Tufeyhî isimli çocuk tarafından etkinlik sonunda Arap folklorundan şarkılar okundu.

TIL BERAK

Kongra Star’ın Til Berak İlçe Meclis Salonu'nda 8 Mart etkinlikleri kapsamında erkekler için düzenlediği semire, onlarca sivil toplum kuruluşu üyesi ve kişi katıldı.

Kongra Star üyesi Rexed El Ehmed, tüm özgürlük şehitlerinin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak 8 Mart’ın tarihteki anlam  ve öneminden bahsetti.

Etkinlik sonunda kadınların 8 Mart'ı evrensel bir gün olarak kabul ettirme çabalarını ve mücadelelerini konu alan bir film gösterimi gerçekleştirildi.

ÇILAXA

Kongra Star’ın aynı amaçla Çilaxa'da erkeklere yönelik düzenlediği seminere sivil toplum kuruluşları ve hizmet sektörü kurumlarından birçok üye katıldı.

PYD genel merkez salonunda gerçekleştirilen seminerde söz alan Kongra Star üyesi Leyla Ehmed, 8 Mart'ın kadınların cinsiyetçiliğe, kadın-erkek eşitsizliğine karşı mücadelesinin ürünü olduğunu belirtti.

Ehmed, erkeklerin özgür eş yaşamın kalıcı hale gelmesi ve demokratik toplum inşası için mücadele eden özgür kadınlara olan desteğine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kadın mücadelesi ve bunun toplum üzerindeki etkisine ilişkin yaptığı değerlendirmeler dinlendi.

HALEP

Kongra Star, Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiye mahallelerinin girişlerine ise 8 Mart vesilesiyle pankartlar asıldı.

Pankartlarda “Jin, jiyan, azadî ile kadın devrimine doğru” sloganı yer aldı.