QSD, Reqa’nın özgürleştirilmesini selamladı

QSD, Reqa’nın DAİŞ çetelerinden özgürleştirilmesinin yıl dönümünü selamladı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı, Reqa’nın özgürleştirilmesinin 5. yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "20 Ekim, Reqa’yı başkent olarak ilan eden DAİŞ terör örgütünden özgürleştirmenin yıldönümüdür. Güçlerimiz, teröre karşı tarihsel mücadele ve dünyayı onun barbarlığından kurtarma fırsatını yakaladığı için gururlu" denildi.

'ŞEHİTLERİMİZ SAYESİNDE ZAFER KAZANDIK'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Bu vesileyle öncelikle bölgelerimizden ve enternasyonalist kahraman şehitlerimizi anıyoruz. Onların fedakarlığı olmasaydı terörist örgüte karşı bu büyük zaferi kazanamayacaktık. Bu zaferi elde etmek için Til Hemîs, Til Birak, Ceza, Hol, Hesekê’nin güney ve doğusu, Minbic, Tebqa, Şehba, Kobanê başta olmak üzere kahramanca bütün operasyonlara katılan savaşçılarımızı selamlıyoruz. Bunun yanı sıra Reqa halkını, stratejik, güvenlik, istikrar ve teröre karşı desteğinden dolayı kutluyoruz. Aynı zamanda en başında bize destek veren Uluslararası Koalisyon güçlerine de teşekkür ediyoruz.

Vahşice kafa kesmeler, kadınların Reqa pazarında satılması, bölge halkına yapılan işkenceler, mayın yerleştirme, okul, binaları ve müzeleri havaya uçurma görüntüleri korku ve terörün bir parçasıydı. Reqa’yı özgürleştirme hamlesi, DAİŞ’i yenme ve yayılmasına karşı verilen mücadelenin anlaşılması konusunda önemli bir imkân sundu. Terörist örgüt, terör faaliyetlerini diğer bölge ve ülkelere yayma konusunda kritik bir dönemdeydi.  Güçlerimiz 2017 yılında DAİŞ’i yenmek için hızlı ve cesaretli bir karar vermeseydi, büyük bir tehlike oluşacak ve çetelerin yenilmesi mümkün olmayacaktı. Bu bağlamda Reqa’nın özgürleştirilmesi bölgenin ve halkın kaderini belirlemede önemli bir adım oldu. Aynı zamanda, bu örgütün uluslararası düzeyde yok edilmesi için uygun bir planın oluşturulması zemin yarattı.

Reqa’daki altyapı ve inşa çalışmaları, yıllarca süren karanlıktan sonra kentte yaşamın geri dönmesini sağlayan temel başarılardan biriydi. Karanlığı yenmek ve yaşamı yeniden canlandırmak için güçlerimizle işbirliği yapan Reqa ve Kuzey ve Doğu Suriye halkının sabrı kutsaldır.

Uluslararası topluma terörist örgütün tamamen yok edilmesi hamlesinin ikinci aşamasına ciddi bir şekilde katılmasının önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Ayrıca çete ailelerinin kaldığı kamplar ve çetelerin tutulduğu cezaevleri sorununa temel bir çözüm bulunması çağrılarımızın ihmal edildiği konusunda uyarıyor, bölgenin yeniden inşası ve yaşamın tekrardan düzeltilmesi için yeterli desteği sağlamaya çağırıyoruz."

'İŞGALE KARŞI DİRENECEĞİZ, KAZANIMLARI KORUYACAĞIZ'

Reqa bölgesini savunmaya her zaman hazır olduğunu, başta DAİŞ ve işgalci Türk devleti olmak üzere tüm terörist güçlere ve işgale karşı direneceğini vurgulayan QSD, kazanımları koruyacağına, başka hiçbir tarafın bölgenin güvenliği ve istikrarını bozmasına asla izin vermeyeceğini belirtti.

QSD, Reqa’nın tüm bölgeleriyle birlikte Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgelerinin önemli bir parçası olmaya devam edeceğini belirterek, "Reqa’nın özgürleştirilmesinin 5’inci yıl dönümünü Reqa halkına, tüm savaşçılarımıza ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarına kutluyoruz. Tüm engelleri halkımızın birliği ve uzun yıllar boyunca verilen mücadele sonunca elde edilen kazanımlara bağlı kalmakla aşılacağını belirtiyoruz" dedi.