Rojava’da halkların yürüyüşü: Ya onurlu bir yaşam ya büyük direniş

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve tehditlere karşı protestolarını sürdüren Kuzey ve Doğu Suriye halkları, “Söz bizim; ya onurlu bir yaşam ya da onurlu bir direniş” mesajı verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye halkının, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve tehditlere karşı tepkileri sürerken, bugün Qamişlo Kantonu’nun Tirbespiyê ilçesi, Fırat Bölgesi ve Tebqa’da protesto yürüyüşleri düzenlendi. Abdullah Öcalan’ın posterlerinin taşındığı yürüyüşlerde, sık sık “Kahrolsun faşizm”, “Önder Apo’ya özgürlük” ve “Bê Serok jiyan nabe” (Önderliksiz yaşam olmaz” sloganları atıldı.

Tirbespiyê’deki yürüyüş, Şehit Aileleri Meclisi binası önünde başladı ve çarşı merkezinde mitinge dönüştü. PYD İlçe Eş Başkanı Ebdulkerîm Hiso yaptığı konuşmada, “Faşist Türk devleti, Önderliğimize karşı özel savaş, tecrit ve işkence politikaları yürütüyor. Bu baskı, özgürlük mücadelesi veren halkların ve Önderliğin fikir ve felsefesini benimsemiş kişilerin iradesini kırmaya yöneliktir” dedi.

Bölge halkının Önder Abdullah Öcalan’ın fikirlerine inandığını, onun savunmalarında ve değerlendirmelerinde özgürlüğü gördüğünü söyleyen Hiso, “Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü sağlamak için elimizden ne geliyorsa onu muhakkak yapacağız” diye vurguladı.

HALK SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

Fırat Bölgesi’ndeki protesto ise, Kobanê’deki  Özgür Kadın Meydanı’nda başlayarak, Barış Kavşağı’na kadar devam etti.

Kobanê’de PYD Yürütme Kurulu Üyesi Salih Nûh, “Bir kez daha bölgelerimize yönelik kirli hesaplar yürütüyorlar ve Önderliğe karşı uyguladıkları ağır tecrit ile halkın iradesini hedef alıyorlar. Bu Türkiye’nin içinden geçtiği krizin derinliğini ve iflas ettiğini göstermektedir. Bölge halkı sözünü söylemiştir. Ya onurlu bir yaşam ya da büyük direniş. Biz Önder APO’nun felsefesinin takipçileriyiz, büyük direnişlere alışmışız. İşgalci Türk devleti bu gerçeği çok iyi bilmelidir” diye konuştu.

Nûh, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlamak için bütün yol ve yöntemleri kullanarak direnişi yükseltmeye çağırdı.

Tebqa halkı ise, İlk mahallesinde başlattığı yürüyüşünü Demokratik Öğrenci Hareketi Merkezi önüne kadar sürdürdü. Burada Tebqa Zenûbiya Kadın Topluluğu Yürütme Üyesi Nûr El Hefinî açıklamayı okudu.

El Hefinî, sonuna kadar Abdullah Öcalan’ın fikirlerini takip edeceklerini ve fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar direniş alanlarında olacaklarını vurguladı.