Kobanê’de 15 Eylül 2014 tarihi sonrası başlayan çatışmalar şiddetlenerek sürüyor, dünyanın dört bir yanından enternasyonaller bu tarihi onur direnişine katılmak için Kobanê’ye ulaşıyordu. Bu enternasyonaller savaşçılardan biri de Amerikalı Keith Broomfield idi. "Hareketin bir parçası olmak, buna yardımcı olmak için elimden geleni yapmak için buradayım. Bilirsiniz, tüm bu olup bitenlerden sonra yapılacak en doğru şey bu gibi görünüyor" diyerek mücadeleye atıldığını ve direnişini sürdüreceğini belirtir.
Keith Broomfield 3 Ağustos 1979 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinde Tom ve Donna Broomfield çiftinin çocuğu olarak dünyaya gelir. Broomfield, ailesinin Massachusetts eyaletinde bulunan üretim şirketinde üretim müdürü olarak çalışıyordu. Geçirdiği bir motosiklet kazasının ardından kendisi için yaşamda yeni bir sayfanın açıldığını belirtir, yaşamını mücadeleyle sürdürmek ister ve mücadeleye atılmanın yollarını arar. Musul’dan yola çıkarak Irak ve Suriye’de birçok bölgeyi işgal eden kimsenin karşısında savaşamayan DAİŞ çetelerine karşı Kobanê tarihi bir direnişin verildiğini ve enternasyonal savaşçıların da bu direnişe dahil olduğunu duyar. Amerika’dan yola koyulur ve 24 Şubat’ta Rojava’ya ulaşarak Kobanê’ye geçer. Mücadeleye katılır, adını Gelhat Rûmet yapar.
ARADIĞI YERİ BULMUŞÇASINA BİR DUYGUYA SAHİPTİ
Kobanê’deki direniş cephelerinde mücadele edenlerin çoğu Kürtlerden ve Araplardan oluştuğundan dolayı Keith Broomfield gibi enternasyonal savaşçıların özgürlük mücadelesine katılması bölge halkını ve diğer direnişçileri de oldukça etkiler. Dünyanın öbür ucundan geldiler etnikleri ve inançları farklıdırlar ama ortak dil öğrenirler, birlikte alıp verirler, yemek yer, uyur, mücadele eder, savaşır… İşte Kobanê’den yaratılan ve Rojava Devrimi’yle zirveleşen bu ruh kelimelerle ifade edilemez.
Rojava’ya geldikten sonra mücadele yeri olarak Kobanê’yi seçen ve eğitimlere dahil olduktan sonra ısrarlı duruşu sonucu kısa sürede direniş cephelerine giden Şehîd Gelhat, uzun yıllardır aradığı yeri bulmuşçasına bir duyguyla hareket ediyordu. En büyük arzusu ise Kürtçe öğrenmek ve Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) mücadele düşüncesi ve ideolojisinde derinleşmekti. Bu büyük inanç ve kararlılıkla YPG’ye katılır. Büyük coşkulu ve yüksek moralli duruşu, yoldaşlığıyla anılırdı Kobanê sokaklarında…
‘HERKES İÇİN ÖZGÜRCE BİR YAŞAM İÇİN BURADAYIM’
Hristiyanlığa olan güçlü bağıyla hayata atılan Şehîd Gelhat, Suriye’de DAİŞ’in din ve inançlarla sivillere zulüm uyguladığını gördükten sonra öfkelenir ve “Burada her dinden ve hiçbir dinden insanlar var. Bende bir Hristiyan’ım ama Sünni, Şii, Êzidî ve diğer herkesle birlikte kaldım. İnsanların ne yapmak istediklerini özgürce seçebilmeleri için buradayım. DAİŞ insanlığın düşmanıdır. Kim olursanız olun veya neye inanırsanız inanın birlik, beraberlik ve özgürlük için ayağa kalkmalısınız” der.
CESUR, YETKİN BİR NİŞANCI OLUR
Şehîd Gelhat, öncesinde hiçbir askeri deneyimi olmadan Rojava gelmiş olmasına rağmen kısa sürede çalışkan yetkin bir savaşçı ve iyi bir nişancı olur. Kobanê merkezli bir suikast birliğine dahil olur. Bulunduğu birlikte Alman savaşçı Rûstem Cudî’nin yanı sıra çok sayıda enternasyonal savaşçıyla birlikte DAİŞ zulmüne karşı savaşır. Rojava’nın Cizîre Kantonu’nun DAİŞ çetelerinden temizlenmesi karşı 6 Mayıs 2015 tarihinde başlatılan Şehîd Rûbar Qamişlo özgürleştirme hamlesi beraberinde birliğiyle birlikte Kobanê’nin güneydoğu cephe hatlarını geçerler. Girê Spî’ye (Til Abyad olarak bilinen kent 9 Ekim 2019 tarihinde Türk devletince işgal edilmiş durumda) doğru savaşırlar.
Onu orada olmaya neyin motive ettiği sorulduğunda, "Direniş ve kendimden daha büyük bir şeyin parçası olma şansı. Amerika'da çok fazla bireycilik var, sadece kendiniz için alabildiğiniz kadarını almanız ve başkaları için hiçbir şey yapmamanız fikri var. Bu [bireycilik] benim dinimin ya da [birlikte] savaştığım insanların ideolojisinin bir ideali değil... Kendimizi bir kenara bırakıp daha büyük bir iyiliğe bakmamızın zamanı geldi" yanıtını verir.
BİR KAHRAMAN GİBİ ŞEHİT DÜŞTÜ, ÖYLE DE UĞURLANDI
Şehîd Gelhat, 3 Haziran 2015 tarihinde Kobanê’nin batısındaki Qentere köyünde DAİŞ’e karşı yürütülen operasyonlarda çıkan çatışmalarda şehadete ulaşır. Kobanê halkı ve yoldaşları onun mücadele yaşamı ve fedakârlığını onurlandıracak bir tören düzenler ve cenazesini Mürşit Pınar Sınır Kapısına gelen ailesine teslim eder. Keith’in naaşı alındıktan sonra memlekete Amerika’nın Massachusetts eyaletinde toprağa verilir. Uğurlama merasimine katılanlar, “Bir insanın en değerli tek bir şeyi vardır, o da hayatıdır. O hayatını benim halkım ve Kurdistan toprağı için verdi. Onu sonsuza dek bir kahraman olarak göreceğiz” der.
Merasiminde konuşan cephe arkadaşı Alman enternasyonal arkadaşı savaşçı Rûstem Cûdî, şunları belirtmişti: “Keith bir kahraman gibi şehit düştü. O gerçekten çok iyi biriydi. Anladığım kadarıyla zor bir hayatı vardı ve motorcuydu ama değişti ve özgürlük için savaşmaya yardım etmek üzere Kobanê'ye geldi. Onu son gördüğümde bana 'Öldüğümde bir savaşta ölmek istiyorum' demişti. Hayali gerçek oldu. Belki bazı Amerikalılar onun iyi bir şey için ölüp ölmediğini sorgulayacak ama ben iyi bir şey için öldüğünü söyleyebilirim.”
YARIN: Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – V: Karker Kobanê