Xanim Ayo: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür

Suriye Abdullah Öcalan'a Özgürlük Avukatlar İnisiyatifi Eşbaşkanı Xanim Ayo: Demokratik ulus paradigması Rojava Devriminin pratik uygulamasıdır. Biz bugünlere bu paradigma sayesinde geldik. Onun için Rêber Öcalan'ın özgürlüğü başta bizim özgürlüğümüzdür."

Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için toplanan imzaları Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne sunan heyet içinde bulunan Xanim Ayo, Rojava’da yaşanan devrimin Abdullah Öcalan’ın paradigmasının pratik uygulaması olduğunu söyledi. “Biz bugünlere o paradigma sayesinde geldik. Onun için Rêber Öcalan’ın özgürlüğü başta bizim özgürlüğümüzdür” diyen Xanim Ayo, tecridin bir an önce kaldırılmasını istedi.

ULUSLARARASI HUKUKU İŞLETMELERİNİ İSTEDİK

Suriye Abdullah Öcalan'a Özgürlük Avukatlar İnisiyatifi Eşbaşkanı Xanim Ayo, hem Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi hem de Türk devletinin işgal ettiği Serêkaniyê, Girê Spî ve Efrîn olmak üzere Rojava’ya dönük saldırıları nedeniyle Avrupa’daki kuruluşlarla bir dizi görüşme yaptıklarını dile getirdi.

Xanim Ayo, “İnisiyatif olarak Avrupa’daki kurumlara Rêber Öcalan için başvurumuzu yaptık. Son dönemde Rêber Öcalan üzerindeki tecrit nedeniyle kendisinden hiçbir haber alınamıyor. Ailesi ve avukatlarının görüşmesi yasak. Bunun için biz Rojava‘da bir imza kampanyası başlattık. Bu imza kampanyasının sonuçlarını bir mektup ile önce CPT’ye, sonra Cenevre’de bulunan OHCHR’ye teslim ettik. Her iki kurum bizi iyi karşıladı. Kurum yetkilileri bu olayın üzerinde duracakları sözünü verdi” şeklinde konuştu.

TÜRK DEVLETİNİN İŞGAL SALDIRILARI KONUŞULDU

Konuştukları diğer bir konunun ise Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırıları olduğunu söyleyen Xanim Ayo, “Türk devleti günlük olarak Rojava’da bu saldırılarını sürdürüyor. Bu saldırılarda sivil insanların da içinde olduğu çok sayıda insan yaşamını yitirdi. Bunları da ifade ettik. Onlar da sesimizi yetkili yerlere iletecekleri sözünü verdi” dedi.

SALDIRI RÊBER ÖCALAN’IN FİKİRLERİNEDİR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin dünyada bir benzerinin olmadığını dile getiren Xanim Ayo, şöyle devam etti: “ Türk devleti, genelde Ortadoğu halkları, özelde Kürt halkıyla Rêber Öcalan arasında bir kopukluk yaratmak istiyor. Onun ortaya koyduğu Demokratik ulus paradigmasını yok etmek, halka ulaşmasını engellemek istiyor. Demokratik ulus çözümü, gerçekçi bir çözümdür. Bütün dünya bunun farkında. Zaten onun için devletler, Türk devletine destek oluyor. Bütün bu saldırıların altında bu yatıyor”.

AVUKATLAR İNİSİYATİFİ TECRİT KIRILANA KADAR MÜCADELE EDECEK

Xanim Ayo, imza kampanyasına, Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Türkmen, Halep ve Şam halkının yanı sıra Başûrê Kurdistan'ın da katıldığını aktardı. Ayo, Abdullah Öcalan’a Özgürlük Avukatlar İnisiyatifi olarak tecrit kırılana kadar çeşitli şekillerde mücadele etmeyi sürdüreceklerini vurguladı.  

Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği paradigma ile Ortadoğu’da yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Ayo, “Rojava Devrimi üzerinden 10 yıl geçti. Demokratik ulus paradigması, bu devrimin pratik uygulamasıdır. Bu paradigma bizim için çok önem arz ediyor. Biz bu günlere bu paradigma sayesinde geldik. Onun için Rêber Öcalan’ın özgürlüğü başta bizim özgürlüğümüzdür. Sadece bizlerin değil ezilen bütün halklar için de öyledir” vurgusunda bulundu.

HERKES GİBİ KÜRTLER DE TEMEL İNSAN HAKLARINA SAHİP OLMALI

Abdullah Öcalan’a yönelik tecritte Avrupa’nın rolüne işaret eden Xanim Ayo; “Cenevre Sözleşmesi insan hakları açısından önemli bir yere sahiptir. 1948 yılından beri insan haklarından bahsediyorlar. İnsan hak ve özgürlüklerinin çiğnenmesine karşı bir mücadele yürütülüyor. Bu anlaşmada yazılanların pratikte uygulanması gerekiyor. Bunun için biz Avrupa’ya geldik. Sorumluluk sahibi kurumlar görevlerini yerine getirmelidir. Kürt halkı da diğer bütün halklar gibi temel insan haklarına sahip olmalıdır.”

BİR AN ÖNCE RÊBER ÖCALAN'DAN HABER ALMAK İSTİYORUZ

Suriye Abdullah Öcalan'a Özgürlük Avukatlar İnisiyatifi Eşbaşkanı Xanim Ayo, son olarak  uluslararası insan hakları kurumlarına seslendi: “Rêber Öcalan üzerinde devam eden yoğunlaştırılmış tecridin bir an önce kalkması gerekir. Rêber Öcalan’ın, ailesi ve avukatlarıyla acilen görüştürülmesi gerekir. Abdullah Öcalan’ın yaşamı konusunda kaygılarımız var. Herkes merak içinde. Bir an önce ondan bir haber almak istiyoruz. Yine Türk devletinin Rojava‘ya dönük saldırıları devam ediyor. Uluslararası insan hakları kurumları Rojava‘ya bir heyet göndermelidir. Bu saldırıları tespit edip müdahale etmelidir. Yeter artık bu sessizlik, bu görmeme hali… Bütün insan hakları kurumlarını ses vermeye davet ediyoruz.”