Süveyda’da Şam hükümetine karşı büyük gösteri

Şam hükümetinin kontrolündeki Süveyda’da akaryakıt sübvansiyonlarının kaldırılmasından bu yana devam eden protestolar kapsamında, binlerce kişi yeniden sokaklara çıktı.

Protesto eylemleri ağustos ayı ortasında başladı. 1 Eylül’de ise Süveyda’da hükümet karşıtı en büyük gösteri düzenlendi. Yerel kaynaklara göre iki binden fazla kişi protesto eylemine katıldı.

Merkezdeki meydanda toplanan kitle, hükümet karşıtı sloganlar atarken, Dürzi bayrakları dikkat çekti.

Bazı kaynaklar ilk kez Süveyda’da Başar El Esad’ı protesto için bu kadar insanın toplandığını belirtiyor. Göstericiler “Başar defol” şeklinde sloganlar attı.

Protestocuların son günlerde iktidar sembollerini de hedef alarak, Esad’ın portrelerini de yırtmasına rağmen iktidar gösterileri bastırmaktan kaçınıyor.

Süveyda'da 2011'de başlayan ayaklanma ve savaştan bu yana on binlerce genç zorunlu askerlik hizmetini reddederken, güvenlik güçlerinin bölgedeki varlığını da sınırlı tuttu.

Dürzi azınlığın kalesi olan Süveyda, büyük ölçüde Suriye'deki çatışmanın dışında kaldı. Dürziler Suriye’de nüfusun en az yüzde 3’ünü oluşturuyor.

Hayat pahalılığından duyulan memnuniyetsizlik kısa süreliğine diğer güney kasabalara da sıçradı. Özellikle 2011’de ayaklanmanın doğduğu yer olarak anılan Deraa’ya ulaştı. Ancak mevcut durumda sadece Süveyda’da günlük olarak protesto eylemleri gerçekleşiyor.