TC çeteleri arasındaki çatışmalarda onlarca ölü

Suriye ve Rojava’da işgal edilen topraklarda Türk devletinin desteklediği çeteler arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 60 çete mensubunun öldüğü bildirildi.

El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) ile Ankara’ya bağlı diğer çete grupları arasında son yılların en büyük çatışmaları yaşanıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre sınır bölgelerinde yaşanan çatışmalarda HTŞ’nin en az 28 üyesi, diğer gruplardan 20 kişi ve 10 sivil öldü.

AFP’nin geçtiği habere göre 8 Mayıs’ta başlayan çatışmalara Türk ordusu herhangi bir müdahalede bulunmadı. Birkaç gün içinde HTŞ’nin Türk işgali altındaki Efrîn bölgesini ele geçirdiği belirtildi.

TÜRKİYE’NİN ONAYI OLMADAN GİREMEZDİ

Gözlemevi Başkanı Rami Abdul Rahman, “Türkiye’nin onayı olmadan HTŞ bu bölgeye giremezdi” dedi

Gözlemevi ise HTŞ ile diğer çete grupları arasında bir anlaşma sağlandığını ve bu anlaşmaya göre Efrîn’i HTŞ yönetecek. Anlaşmaya göre ayrıca işgal edilen Kürt bölgesinin güvenliği ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı bölgelerle olan sınır hatlarındaki kontrol noktalarından HTŞ sorumlu olacak. 

Anlaşmanın Türkiye ile olan diğer sınır bölgelerini de kapsadığı ancak kısa bir sükunetten sonra çatışmaları yeniden yaşandığı belirtildi. Çatışmaların Türk devletine bağlı El Cephe El Şamiye’nin işgalindeki Azaz yakınında sürdüğü ifade edildi.