Türk devleti Kişûr Tepesi’ni talan etti

Türk devleti, çetelerden devşirdiği ordusuyla birlikte işgal ettiği Raco yakınlarındaki tarihi Kişûr Tepesi’ni iş makineleriyle kazıyıp talan etti.

Türk devleti, DAİŞ ve El Nusra gibi azılı çetelerden devşirdiği ordusuyla 2018’de işgal ettiği Efrîn’in Raco ilçesinde bulunan Kişûr Tepesi’nde ağır iş makineleriyle kazı yaptı.

Tarihi tepe, 2019’da çeteler tarafından tamamen kazılıp talan edildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi-SOHR, Türk devletinin 2021’in başında tepeye asfalt döktüğünü ve birçok yerini de talan ettiğini açıkladı.

Türk devleti işgal ettiği bölgelerde yaptığı talanı daha önce de DAİŞ çeteleri yapıyordu.

SOHR,  Türk devletine bağlı Cebhet El Şamiyê çetelerinin  Halep’in kuzeyinde bulunan Ezaz’ın Akde köyünde tarihi yerleri kazdığını ve tarihi eser aradığını belirtti.

İşgal altındaki Efrîn’de, Suriye Tarihi Eserler Müdürlüğü’nün 1981’de 244 sayılı kararla tarihi bölge olarak kaydettiği Dêrsewan Tepesi, işgalci Türk devleti tarafından birçok kez talan edildi. Tepenin çekilen son görüntüleri, işgalci Türk devleti tarafından nasıl talan edildiğini gözler önüne seriyor.

İşgalci Türk ordusu Cindirês  Tepesi’ni de talan ederek askeri üsse dönüştürdü.  Uydu görüntülerine göre, tepedeki üssü genişletilmesi için tepe ağır iş makinalarıyla kazıldı ve bulunan birçok tarihi eser çalındı.