İsviçre’de oy verme işlemi rekor katılımla sonuçlandı

Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için İsviçre’de gerçekleştirilen oy verme işlemi Çarşamba gecesi sona erdi. Ülkede seçimlere rekor katılım kaydedildi.

İsviçre’nin Zürih, Bern ve Cenevre şehirlerinde kurulan 31 sandıkta 5 günde 66 bin 244 seçmen oy kullandı. Bu tüm zamanların rekoru olurken, ilk tura göre seçmen sayısında yüzde 6’lık bir artış görüldü.

Seçmenlerin sandığa taşınması noktasında Yeşil Sol Parti seçim koordinasyonu ile İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu çalışmalarıda seçim boyunca devam etti. Oy verme işleminin başladığı 20 Mayıs’tan beri Basel’den Zürih’e otobüs kaldırıldı.

GENÇLERİN İLGİSİ YOĞUN

İlk tura göre gençlerin sandığa ilgisi yoğun oldu. Yüzde 10’luk  artışta gençlerin sandığa gelmesinde önemli bir rol oynadı. İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Hüseyin Mamaklı 14 Mayıs seçimlerine oranla gençlerin katılımının yüksek olduğuna dikkati çekerek “Bu seçimin belirleyeni gençler olacak. İlk seçimde sandığa gelmeyenler yapılan haksızlık karşısında bu turda oy vermeye geldiklerini gördüm. İnsanlar bu tekçi anlayışa karşı bir tepki olarak sandığa geldiler. Bizim, Yeşil Sol seçim koordinasyonumuz ve İsviçre’deki Alevi kurumları oldukça örgütlü çalıştı. Her alanımızda otobüsler tutulup seçmenleri sandığa taşnıdı. Kısa bir süre olmasına rağmen şu ana kadar İsviçre’de yapılan tüm seçimlere göre rekor diyebileceğimiz bir katılım olması tek adam diktatörlüğünün kaybedeceğinin işaretidir. Birinci turda kazandırtmadık, bu turda da kaybettirteceğiz” dedi.

105 bin 820 kayıtlı seçmenin bulunduğu İsviçre’de seçmenlerin Ticono kantonunda yaşayanlar İtalya’nın Milano kentine, Chur ve St.Gallen ve Turgau kentlerinde yaşayanlar da Avusturya’nın Brengez kentinde oylarını kullandı. İsviçre’nin Cenevre kentide ise Fransa’da kayıtlı seçmenlerin yoğunlukla oy kullanıldığı gözlemlendi.

CDK ÜYELERI MÜŞAHITLERI ZIYARET ETTI

Cenevre kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) üyeleri bugün oy verme işlemlerinin devam ettiği Konsolosluk binası önüne gelerek Yeşil Sol Parti (YSP) sandık görevlilerini ziyaret etti.

YSP sandık görevlilerinden seçime yönelik bilgi alan CDK üyeleri daha sonra burada bir basın açıklaması yaptı. YSP Cenevre temsilcisi Mehmet Sütçü, CDK Cenevre Eşbaşkanları Mehmet Latif Çelebi ve Tuba Yılmaz tarafından burada yapılan açıklamada bugün İsviçre'de oy verme işlemlerinin tamamlandığına dikkat çekildi.

Cenevre Türk Başkonsolosluğunda cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerinde 5 gün boyunca süren oy verme işlemlerininin bugün sonlandırıldığını söyleyen Mehmet Sütçü “5 gün boyunca burada oy verme işlemleri yoğun bir katılımla gerçekleşti. Avrupanın oyları çok önemlidir. Buradan çıkacak olan sonuçlar ülkedeki seçmenlerin moral ve motivasyonunu artıracaktır” dedi.

BAYRAĞI ÜLKEDEKİ ARKADAŞLARA DEVREDİYORUZ

Sütçi devamla şunları söyledi: “burada 5 gün boyunca tüm gücümüzle Erdoğan rejiminin kaybetmesi için bir çaba yürüttük. Ülkedeki çalışan arkadaşlara  bugün itibariyle bayrağı teslim ediyoruz. Ülkedeki seçmenede pazar günü sandık başına gidip çocukları için, gelecekleri için, özgürlükleri için, kayyumlara karşı, Rojava için gidip oylarını kullansınlar geleceklerine sahip çıksınlar. Kürt halkının özgürlüğü, Ortadoğu halkının özgürlüğü için her anlamıyla Erdoğan rejimi kaybederse kazanımlarımız olacaktır. Bizler ümitliyiz.”

DİKTATÖRÜ YOLLAMAK İÇİN SANDIK BAŞINA

Cenevre CDK eşbaşkanı Mehmet Latif Çelebi de ülkede oy kullanacak seçmene seslenerek şunları söyledi: “Kürt halkına, demokrasiden yana olanlara, sosyalistlere, Kürtü, Türkü, Alevisi, Lazı, Çerkesi bu diktatör gitsin diyen herkes ayın 28'inde mutlaka ama mutlaka sandık başına giderek oy kullanmalı. Biz burada bize düşen görevimizi yaptık. Ülkedeki seçimlerde  tüm Türkiye ve Kürdistan halklarını sandık başına giderek diktatöre karşı oy vermeye çağırıyoruz.”