AKPM: Adil olmayan koşullar Erdoğan’a haksız avantaj sağladı

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini 232 gözlemciyle takip eden AKPM, “Seçim kampanyası boyunca kışkırtıcı ve ayrımcı bir dil kullanıldı” dedi.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde seçim koşullarını izleyen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Cumhurbaşkanlığı ikinci turuna ilişkin gözlemlerini paylaştı. AKPM, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için 31 ülkeden 232 kişilik bir gözlemci misyonu görevlendirmişti.

‘KIŞKIRTICI VE AYRIMCI DİL KULLANILDI’

AKPM heyeti, seçim kampanyası boyunca “kışkırtıcı ve ayrımcı bir dilin kullanıldığını” belirtti. Heyet tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Medyanın önyargılı tutumunun ve ifade özgürlüğüne yönelik süregelen kısıtlamaların eşit olmayan koşullar yarattığı ve bunun da Recep Tayyip Erdoğan'a haksız bir avantaj sağladığı" bulgusuna yer verildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen AKPM heyetinin Alman üyesi Frank Schwabe, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur kampanyası açıkça bir kazananı işaret etti" dedi.

‘DEMOKRATİK KOŞULLAR YOKTU’

İkinci turun demokratik bir seçim için gerekli koşulları sunmayan bir ortamda gerçekleştiğini belirten Schwabe, Selahattin Demirtaş ile Osman Kavala davalarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği kararların da uygulaması çağrısı yapıldı.