2018’de 12 milyon hektar tropikal orman yok oldu

Yayınlanan bir yıllık rapora göre dünya 2018 yılında 12 milyon hektar tropikal ormanlık alan kaybetti.

World ressources institute (WRI) tarafından yayınlanan rapor, Global Forest Watch öncülüğünde hazırlandı. Rapor, Perşembe günü yayınlandı.

Raporda 2018 yılı, tropikal ormansızlaşma anlamında en kötü dördüncü yıl olarak değerlendirildi. Diğer kötü yıllar, 2016, 2017 ve 2014 olarak sıralandı

Rapora göre 2018 yılında 12 milyon hektar tropikal orman yok oldu. Bu da Nikaragua büyüklüğünde bir alanı ifade ediyor. Yok olan ormanlık alanların 3.4 milyon hektarı, iklim ve biyoçeşitlilik için bakir ormanlar olarak değerlendiriliyor.

En fazla etkilenen ülkeler Brezilya, Endonezya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kolombiya ve Bolivya oldu.

WRI’den Frances Seymour, 2016 yılına göre ormansızlaşmada azalma olduğuna dikkat çekerken, “Son 18 yıla bakıldığında, genel eğilim halen yükselişte” dedi.

Bakir tropikal orman kaybı, Belçika’nın yüzölçümü ile eşdeğerde. Bakir ormanların yok olma hızı özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde endişe verici düzeyde.

2016’daki zirveden sonra Endonezya’da yüzde 63 oranında yavaşlama oldu. Endonezya’da hükümet belirli tedbirler alırken, göreceli olarak nemli iki yıl yaşadı. Nemli ortam yangınlara elverişsiz olarak değerlendiriliyor. Ancak 2019’da El Nino doğa fenomeni ile birlikte durumun değişebileceğinden endişe ediliyor.

En fazla ormanlık alan kaybeden ülke Brezilya oldu. Brezilya’da durumun daha da ağırlaşabileceği belirtiliyor zira Imazon isimli sivil toplum örgütüne göre Brezilya Amazonlarında ormansızlaşma Ocak 2019 ve aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun iktidara gelişi ile Ocak 2018 arasında yüzde 54 oranında arttı.

Kolombiya’da bakir orman kaybı 2017 ile 2018 arasında yüzde 9 oranında arttı. Araştırmaya göre, gerilla hareketi FARC ile Kolombiya hükümet arasındaki barış anlaşması ardında, bazı ormanlık bölgelere girişi daha kolay hale geldi. Ormansızlaşmada artış bununla açıklanıyor