32 ülkeye iklim politikaları yüzünden dava açıldı

Altı Portekizli genç, küresel ısınmayla mücadelede yetersiz politikaların insan haklarını ihlal ettiğini ifade ederek 32 ülke hükümetine karşı dava açtı.

Bir grup Portekizli genç, 32 ülke hükümetini iklim değişikliği konusundaki politikaları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine şikayet etti.

Çarşamba günü Strasbourg'daki AİHM büyük salonunda görülecek davada yer alan gençler ülkelerin küresel ısınmayla mücadele politikalarının yetersiz olduğunu ve insan hakları yükümlülüklerini ihlal ettiğini savunacak.

Davayı açan altı genci temsil eden avukatlar, 32 ülkenin mevcut politikalarının, dünyanın yaşam süreleri içinde 3C küresel ısınmaya ulaşma yolunda olduğu anlamına geldiğine dair kanıtlar sunacak ve hükümetlerin emisyonları azaltmak için yeterince hızlı hareket etmemesinin müvekkillerinin insan haklarını ihlal ettiğini ifade edecek.

Dava Çarşamba günü 17 hakimin önünde tam gün sürecek bir duruşmada görülecek.

Yaşları 11 ila 24 arasında değişen altı Portekizli davacı, 2017 yılında Leiria bölgesini kasıp kavuran, 66 kişinin ölümüne ve yaklaşık 20.000 hektarlık (50.000 dönüm) ormanın yok olmasına neden olan orman yangınlarında yaşadıkları deneyimlerin kendilerini harekete geçirdiğini söylüyor.

Dünyanın dört bir yanından insanlar tarafından kitlesel olarak finanse edilen davacılar, iklim davalarında tarihi bir dönüm noktası olacak şekilde, ülkeleri emisyon azaltımlarını hızla arttırmaya zorlamak için yargıçlardan bağlayıcı bir karar istiyorlar.