Çocuk işçiliği azalsa da halen önemli bir sorun
Dünya genelinde her 10 çocuktan biri, Afrika’da her 5 çocuktan biri çalışmak zorunda kalırken, çocukların yarısı sağlık ve güvenlik için tehlikeli işlerde çalışıyor.
Dünya genelinde her 10 çocuktan biri, Afrika’da her 5 çocuktan biri çalışmak zorunda kalırken, çocukların yarısı sağlık ve güvenlik için tehlikeli işlerde çalışıyor.
Birleşmiş Milletler'in (BM) ilan ettiği 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde eldeki son verilere göre, dünya genelinde halen 152 milyona yakın çocuk çalışmak zorunda kalıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, 2016 itibariyle 5-17 yaş arası 151,6 milyon çalışırken, bu sayı 2000 yılına oranla 94 milyon kadar azaldı. Çalışan çocukların yarısı 5-11 yaş aralığında bulunuyor.
ÇOĞUNLUK TARIM SEKTÖRÜNDE
Ancak yine de bu, her 10 çocuktan birinin çalışmak zorunda olduğu anlamına geliyor. Çalışmak zorunda kalan çocukların 64 milyonunu kız çocukları oluştururken, çocukların yüzde 71’i tarım sektöründe çalışıyor.
YARISI GÜVENLİK VE SAĞLIK AÇISINDAN TEHLİKELİ İŞLERDE
Çalışan çocukların yüzde 70’e yakını kendi ailelerinin sahibi olduğu işyerlerinde çalışırken, bu da sadece üç çocuktan birinin maaş alabildiğini gösteriyor.
ILO verilerine göre çocukların yarısından fazlası sağlık ve güvenliği tehdit eden sektörlerde çalışmak zorunda kalıyor.
YARIYA YAKINI AFRİKA’DA
Çalışmak zorunda kalan çocukların 72 milyonu, yani yarıya yakını Afrika’da yaşarken, 62 milyon kadarı ise Güney Asya ve Pasifik’ten.
Çoğunluğu Güney Amerika’da olmak üzere 10,7 milyon çocuk Amerika kıtasında, 5,5 milyonu da Avrupa ülkeleri ile Orta Asya’da yaşıyor.
Afrika’da her 5 çocuktan birisi çalışmak zorunda iken, Asya-Pasifik ülkelerinde bu oran yüzde Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde yüzde 7’lerde görünüyor. Arap ülkelerinde ise bu oran yüzde 3’lerde.