‘İklim çöküşü başladı’: 2023 tarihin en sıcak yılı olabilir!

Avrupa iklim gözlemevi Copernicus, 2023 yılının tarihin en sıcak yılı olabileceğini belirtirken, BM Genel Sekreteri Antinio Guterres, “İklim çöküşü başladı” dedi.

Copernicus’a göre dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun yaşadığı kuzey yarımkürede yaz aylarına denk gelen "Haziran-Temmuz-Ağustos 2023 sezonu", ortalama 16,77°C sıcaklıkla "şu ana kadar dünyada kaydedilen en sıcak mevsim" oldu.

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma nedeniyle, dünya genelinde ortalama sıcaklıkların arttığı 1991-2020 dönemi ile kıyaslandığında 2023 yazındaki ortalama sıcaklık 0,66 derece daha yüksek olarak kayda geçti. 2019’daki rekor sıcaklıkların ise geniş bir şekilde üzerinde yer alıyor.

Copernicus, temmuz ayının bugüne kadar ölçülen en sıcak, ağustos ayının ise ikinci en sıcak ay olduğunu kaydetti. Ancak El Nino iklim olayının Pasifik’te yeniden güç kazanması göz önüne alındığında, 2023 yılının insanlığın bildiği en sıcak yıl olabileceği tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de yazılı bir açıklama yaparak, “İklim çöküşü başladı” dedi.

Guterres, "İklimimiz, gezegenin her köşesini vuran aşırı hava olayları nedeniyle başa çıkamayacağımız kadar hızlı bir şekilde çöküyor" diye ekledi.

BM Genel Sekreteri, "bilim insanlarının uzun süredir fosil yakıtlara bağımlılığımızın sonuçları konusunda uyarıda bulunduğunu" hatırlattı.