İnci Kefali katliamına devam

Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan İnci Kefali Balığı, 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasağı olmasına rağmen her gün tonlarca balık kaçak avlanarak katlediliyor.

Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali Balığı için üreme dönemi olan 15 Nisan ile 15 Temmuz arasında avlanma yasağı uygulanıyor. Bu tarihler arasında avlanmanın yasak olmasına rağmen hemen hemen her gün tonlarca İnci Kefali Balığı kaçak şekilde avlanıyor. Özellikle göçün en yoğun şekilde yaşandığı Erciş ve Muradiye’de balık katliamı yaşanıyor. Erciş’te Zilan Deresi, Deliçay, Muradiye’de Bendi Mahi Çayı İnci Kefali Balığının üremek için yoğun göç ettiği yerlerin başında geliyor. Ayrıca, Gevaş, Adilcevaz, Ahlat’ta bulunan derelerde ürümek için göç ediyor. Balıkların göç ettiği bu sularda binlerce ton balık kaçak şekilde avlanıyor.

KUM OCAKLARI MİLYONLARCA BALIĞI KATLEDİYOR

Kaçak avlanmanın yanı sıra Bendi Mahi Çayı, Zilan Deresi ve Deliçay üzerinde bulunan kum ocakları yüz binlerce balığın ölmesine, milyonlarca yumurtanın yok olmasına neden oluyor. Balıkların üremek için göç ettiği derelerde kum ocaklarının yasak olmasına rağmen, devletin izin vermesi ile yıllardır balık katliamı yaşanıyor. Kum ocaklarının suyu çamur haline getirmesi sonucu balıklar ve yumurtalar havasız kalarak ölüyor. Sözde devletin koruması altında olan İnci Kefali Balığı, göz yumduğu kum ocakları nedeniyle her yıl milyonlarca balık ve yumurta katlediliyor.

DERELERDE YAPILAN SETLER, BALIKLARIN GÖÇ YOLLARINI KAPATIYOR

Özellikle devletin, Zilan, Deliçay ve Bendi Mahi Deresinde ıslah adı altında yaptığı setler, balıkların göç yollarını kapatıyor. Yapılan setlerden dolayı milyonlarca balık yumurtalarını bırakacak alanlara göç edemiyor. Setlerden dolayı üreme yerlerine gidemeyen milyonlarca balık bulundukları yerlerde yumurtalarını bırakmak zorunda kalıyor. Üreme alanı dışında bırakılan yumurtalar ise, sular tarafında Van Gölüne taşındığı için ölüyor.

YETERLİ GÜVENLİK ÖNLEMİ YOK

Üreme döneminde her balıkta ortalama 2 bin 400 yumurta bulunuyor. Kaçak avlanmadan dolayı günde ortalama 100 tona yakın kaçak şekilde balık avlanarak katlediliyor. Van Gölünde kaçak olarak avlanan balıkların kilosu 1 ile 2 TL arasında satılıyor. Özellikle gece saatlerinde avlanan tonlarca balık kamyonlara doldurularak şehir dışına çıkartılıyor. Yeterli güvenlik önlemi olmadığı için şehir dışında gelen kişiler her gün tonlarca balık avlıyor. Özellikle bölge illerinde yaklaşık 30 bin kişi geçimini İnci Kefali Balığından sağlıyor. Doğal bir fabrika olan İnci Kefali Balığı, önlem alınmadığı taktirde soyu yok olmakla karşı karşıya kalacak.