İran’da 'çocuk işçiliği' yayılıyor
İran’da ekonomik durumun kötüleşmesi ve yoksulluğun artmasına paralel olarak, çocuk işçiliği de giderek yaygın hale geldi.
İran’da ekonomik durumun kötüleşmesi ve yoksulluğun artmasına paralel olarak, çocuk işçiliği de giderek yaygın hale geldi.
Sokaklarda bazıları 5 ila 6 yaşlarında çalışan çocuklar dikkat çekiyor Hemen her sokakta çocuk işçi sorunuyla karşılaşmak mümkün. Bununla birlikte günlerini metroda ürün satarak geçiren çocuklar da var. Son yıllarda erkek çocuklarla birlikte, sokaklardaki kız çocuklarının sayısı da arttı.
Diğer yanda, belediye çöplerinde plastik ürün toplayan 14 ila 15 yaşlarındaki gençler dikkat çekiyor. Akşam olduğunda küçük kamyonetler gelerek, bu plastik ürünleri fabrikaya götürüp yeniden plastik ürünlere dönüştürüyor.
Yetkililere göre, ülkede 18 yaş altı 1,7 milyon çocuk işçi ar. Bunların yüzde 30’u Afgan kökenli çocuklardan oluşuyor. Tahran’da veriler tersine dönüyor. Çocuk işçilerin yüzde 60 ila 70’i Afgan çocuklardan oluşurken, yüzde 30’unu İranlı çocuklar oluşturuyor.
Sokaklarda çalışan çocuklar görünür olsa da, üretim atölyeleri veya tarımda çalışan çocuklar için aynı durum sözkonusu değil.
Fransız RFI radyosuna konuşan İşçi Çocukları Koruma Derneği Müdürü Amir Barherzadi, “Yoksul ortamlardan gelen bu çocuklar, aileleri için bir gelir kaynağını oluşturuyorlar. Anketler, bu çocukların yüzde 95’inin iş gününden sonra evlerine döndüğünü, aile ilişkilerinin kopmadığını gösteriyor” dedi. Derneğin, çocuk işçiler ve ailelerine destek amacıyla dördü Tahran’ın güney mahallelerinde olmak üzere beş merkezi bulunuyor.
Bagerzadi, “İran’da eğitim 13 yaşına kadar zorunlu. Prensipte, bu çocukların çalışma hakkı yok. Ama yoksulluk ve ekonomik zorlukları aileleri, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çocuklarını çalışmaya göndermeye itiyor” dedi. ,
İran’da çocuk işçiliğine ilişkin resmi verilerin gerçeği yansıtmadığı tahmin ediliyor. Yoksullar, çocuk işçiler, çocuk yaşta zorla evlilikler, evsizler ve işsizlere ilişkin gerçek rakamların çok yüksek olduğu sanılıyor. Kötü siyasi yönetim, ekonomik sorunlar ve yoksulluğun derinleşmesi, her alanda sorunların ağırlaşmasına yol açıyor.
İran, bir çok açıdan dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Ama nüfusunun yüzde 80’i yoksulluk sınırı altına yaşıyor.
Bir yandan ağır bir yoksulluk yaşanırken diğer yandan İranlı bir ekonomiste göre, ülke nüfusunun yarısının evi yok ve ülke zenginlikleri yüzde 4’lük bir kesimin elinde bulunuyor.
Ekim 2018’de ILNA haber ajansında yayınlanan bir rapora göre İran’da 2 milyon çocuk işçi bulunuyor. Ancak gayrı resmi raporlar, gerçek sayısının 7 milyon olduğunu belirtiyor. İran’da resmi istatistiklerin, hükümetler lehine manipüle edildiği ve güven vermediği biliniyor.
Buna rağmen ILNA’daki rapora göre çocuk işçilerin sayısı sürekli artarken, paralel olarak çalışan çocukların yaş ortalaması da düşüyor.
İran Sağlık Bakanlığı’nda çocuk sağlığı departmanı şefi Muhammed Haydari, Aralık ayında yaptığı bir açıklamada İran’da yoksulluk nedeniyle her bin bebekten 8.27’sinin öldüğüne dikkat çekmişti. Bu da bir yılda dünyaya gelen 1.4 milyon bebekten 10 binin öldüğü anlamına geliyor.