İran’da sel felaketinden sonra çekirge istilası
Mart ayı boyunca yağan aşırı yağışlardan ötürü sel felaketine maruz kalan İran’ın bir çok eyaleti ve Doğu Kürdistan, şimdi de çekirge istilasına uğradı.
Mart ayı boyunca yağan aşırı yağışlardan ötürü sel felaketine maruz kalan İran’ın bir çok eyaleti ve Doğu Kürdistan, şimdi de çekirge istilasına uğradı.
İran ve Doğu Kürdistan’da henüz sel felaketinin yaraları sarılmadan, sel felaketine maruz kalan bazı eyaletler, bu kez çekirge sürüsünün istilasına maruz kaldı.
Çekirge istilasının, geçtiğimiz Çarşamba gününden itibaren İran Huzistan, Fars, Hürmüzgan, Güney Kirman ve Sistan-Belucistan eyaletlerindeki tarımsal üretim alanlarını etkilediği belirtiliyor.
İran resmi makamlarının verdiği bilgilere göre şu ana kadar Sistan Belucistan eyaletindeki Çarbahar bölgesinde yaklaşık üç hektarlık ekili arazi zarar gördü.
Hürmüzgan Eyaleti Tarım İl Müdürü Hamid Devleti çekirgelerin bir günde 250 kilometrelik bir alan zarar verebilecek kapasitede olduğunu belirtti.
İran Bitkisel ve Tarımsal üretimi koruma merkezi müdürü Mıhemmed Rıza Dergahi de bir açıklama yaparak İran Tarım Orman Bakanlığının halkın çekirge saldırısı ile uğradığı zararı karşılamasını istedi.
Dergahi, üç gün önce bu zararın karşılanmasını istemesine rağmen hala zararın miktarının belirlenmediği eleştirisinde bulundu.
10 MİLYON KİŞİ SELDEN ETKİLENDİ
Dergahi, İran’da selin verdiği zarardan sonra tarımsal alanların çekirge saldırısına uğrayarak ekinlerin zarar görmesinin, İran’da ciddi gıda sorununa neden olabileceği uyarısında bulundu. Dergai, bu konunun İran yönetimi tarafından ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğine vurgu yaptı. Resmi rakamlara göre 76 kişi öldü, muhalif kaynaklara göre 200’ü aşkın ölü var. Bu felaket, İran’da son 15 yılın en ağır felaketi olarak değerlendirildi. Alt yapı da ağır bir şekilde etkilendi. 14 bin kilometrelik yol zarar gördü, 725 köprü tamamen yıkıldı.