İran’da yüzbinlerce kişi felaketten etkilendi

İran ve Doğu Kürdistan’da aşırı yağışlardan ötürü yaşanan sel felaketi, ağır can ve mal kayıplarının yanısıra yüzbinlerce kişi evsiz kaldı, selden etkilenen eyaletlerde eğitim durdu.

İran’da 19 Mart’ta başlayan ve aralıksız bir şekilde Mart sonuna kadar devam eden yağışların yol açtığı sel felaketleri 31 eyaletin 25’ini etkiledi. Felaket en az 213 kent ve ilçe ile binlerce köyü vurdu.

Doğu Kürdistan’ın Loristan eyaletine bağlı Poldoxter, Mamülan şehirleri tamamen, eyaletin yönetim merkezi Hürremabad’ın yarısı sular kaldı.

Çok sayıda insan felakette her şeylerini yitirdi. Ev ve işyerleri büsbütün yok oldu. Yüzbinlerce kişi evsiz kaldı, onlarca bölge tahliye edildi.

Felaketin tüm boyutları henüz ortaya çıkmış değil. Halen bir çok bölge tehlike altında. Felakete ilişkin son günlerde Tahran’daki parlamentoda yapılan oturumlarda İçişleri Bakanı’nın yanısıra, Eyalet Eğitim Müdürleri, İran Kızılay’ı da bilgilendirmelerde bulundu.

Horasan Eyaleti Eğitim Müdürü, sel felaketinden etkilenen bölgelerde eğitimin durduğunu açıkladı. Güney Horasan Eyaleti Eğitim Müdürü Muhammed Ali Vakayi, Nuhbandan, Dermiyan, Serbişey ve Bircend şehirleri ile bu şehirlere bağlı köylerin okullarının yansıra, Horazan Razavi Eyaletinin Türbetcan ve Kelat şehirlerinin okullarının tatil edildiğini bildirdi.

Sistan Belcucistan’da 10 kentte, Hürmüzgan Eyaletinin 7 ketinde, Doğu Kürdistan’daki Kirmaşan eyaletinde 16 kentte, Huzistan eyaletindeki 7 üniversite ve bu üniversitelere bağlı fakülteler, Fars Eyaletinin bir şehrindeki okullar tatil edildi. Selden etkilenen bölgelerde çok sayıda okul kullanılmaz hale gelirken, yüzbinlerce öğrenci mevcut durumda eğitim göremiyor.

FELAKETİN GERÇEK BOYUTLARI NETLEŞMEDİ

İran Adli Tıp Kurumu Müdürü Ahmed Sucai’nin verdiği bilgiye göre Pazar günü Huzistan’da beş kişinin daha cenazesinin bulunması ile sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 76 kişiye çıktı. Resmi olmayan kaynaklara göre sel feleketinde yaşamının yitirenlerin sayısı 200 kişinin üzerinde.

Resmi rakamlara göre İran genelinde 269 köy yerle bir oldu. Felaketin ekonomik maliyeti en az 2 milyar Euro olarak ifade ediliyor.

Selden etkilenen şehir, ilçe, kasaba ve köylerde evleri yıkılan, köyleri su altında kalanların önemli bir kısmı kamplara yerleştirildi.

İran Kızılay’ı Başkanı Ali Esger Peywendi, Pazar günü İran parlamentosunda sele ilişkin vekilleri bilgilendirdi. Peywendi, İran’da sel felaketinden etkilenen Gulistan, Huzistan, Loristan eyaletlerinin şehir, ilçe, kasabalardan şu ana kadar 277 bin kişi olağanüstü durumlar için yapılan kamplara yerleştirildiğini açıkladı.

Peywendi, şu ana kadar selin İran’da 2145 şehir, ilçe, kasaba ve köyde tahribat yarattığını söyledi. İran İçişleri Bakanı Abdulreza Rahmani Fezli parlamentoda yaptığı konuşmada, sel felaketinde İran ve Doğu Kürdistan’da binlerce köyün sular altında kaldığını söyledi.

Haftalardır süren yağışlar ve halen yer yer tehlike arz eden sel felaketleri, sadece Huzistan eyaletinde 500 bin insanı etkiledi. Bunlardan 400 bini evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Felaket sırasında İran’ın Hamideye, Goriya, Bostan, Rafie, Susengird, Fetholmobin, Şiban ve Şovaibiye şehirleri boşaltıldı.

Ulaşım ve Kentsel Kalkınma Bakanı Muhammed İslami, ülke genelinde 14 bin kilometreyi aşkın yolun tahrip olduğunu, 725 köprünün tamamen yıkıldığını ve tarım sektörünün ağır etkilendiğini kaydetti.