İran ve Türkiye iş cinayetlerinde yarışıyor!
İran ve Türkiye hem bölgede hem de dünya genelinde en fazla iş cinayetlerinin yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor.
İran ve Türkiye hem bölgede hem de dünya genelinde en fazla iş cinayetlerinin yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor.
İşçi hakları ve iş güvenliğinin yok edildiği bu ülkelerde, işçi ölümleri her yıl binlerle ifade ediliyor.
İş cinayetlerinin çalışma hayatı önünde büyük bir tehdit oluşturduğu İran’da, işçilerin temel sloganı “önce güvenlik, sonra iş” haline geldi.
Son birkaç gün içerisinde, “kaza” olarak ifade edilen birçok yeni iş cinayeti yaşandı. Fariman kentindeki Pars-Cellulose karton fabrikasında iki işçi gaz sızıntısı nedeniyle hayatını kaybetti.
Meşed kentinde, bir inşaatta çalışan 60 yaşındaki bir işçi iskeleden düşerek can verdi.
Muhalif kaynaklara göre Tahran’da Nisan ile Eylül 2016 arasında, diğer bir ifadeyle İran takvimine göre yılın ilk altı ayında 238 işçi hayatını kaybetti.
Doğu Azerbaycan olarak adlandırılan eyalette, aynı dönemde 64 işçi hayatını kaybetti, 1.083’ü yaralandı.
Batıdaki Loristan eyaletinde 59 işçi Nisan ile Eylül 2016 arasında iş kazalarının kurbanı oldu. Bu bölgede iş kazaları nedeniyle yaşanan ölümlerde yüzde 55’lik artış yaşandı.
İran genelinde, 2016 yılının Nisan ile Eylül ayları arasında inşaat işçisi 800 kişi hayatını kaybetti. Resmi rakamlara göre her yıl 15 bin kişi iş kazalarında ölüyor ya da yaralanıyor. Her gün en az 41 iş kazası yaşanıyor. Bu da günde ortalama 5 ila 6 işçinin ölümüne yol açıyor.
Geçen yılın tümünde 2 bin dolayında işçi, iş kazaları nedeniyle yaşamını yitirdi. Bunların 1200’ünün inşaat işçisi olduğu belirtiliyor. Diğer bir ifadeyle, hayatını kaybeden işçilerin yüzde 60’ı inşaat işçilerinden oluşuyor. Gerçek rakamların daha yüksek olduğu sanılıyor.
Resmi gazete “Jahan Sanat” (Sanayi Dünyası), İran’da mesleki hastalıklardan dolayı yaşanan ölümlerin altı kat daha ağır olduğunu belirtiyor.
İran'da en son 3 Mayıs 2017 tarihinde Gülistan eyaletindeki bir maden ocağında yaşanan patlamada en az 43 madenci hayatını kaybetti.
Bölgenin diğer bir ülkesi olan Türkiye’de de iş güvenliği ve sağlığı hiç olmadığı kadar geriledi. Sivil toplum örgütü İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre 2016 yılında en az 1970 işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin 1682’si işçi ve memur, 288’i ise çiftçi ve esnaflardan oluşuyor. OHAL uygulamalar ile birlikte iş cinayetleri arttı.
Meclis, “Zaten kötü olan çalışma koşulları daha da kötüleşti. OHAL ilanı ile beraber iş cinayetleri 2016 yılında yüzde 9 artış gösterdi” diye rapor etti. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2017 yılının ilk dört ayına ilişkin raporu da tüyler ürpertici. Rapora göre sadece Nisan ayında en az 145, yılın ilk dört ayında ise en az 586 işçi yaşamını yitirdi. Önceki yılların aynı dönemleri ile kıyaslandığında iş cinayetlerinde büyük artış yaşandığı gözlemleniyor. 2013 yılının ilk dört ayında 289 işçi hayatını kaybederken, bu ölümler sonraki yıllarda sürekli artış kaydetti. 2015’in ilk dört ayında 488’e, 2016’da 595’e çıktı.