İspanya aşırı sıcak bir hafta yaşayacak

İspanya yılın bu döneminde bazı noktalarda 40 dereceye varan istisnai sıcaklıkta bir hafta yaşayacak.

İspanyol meteoroloji ajansı (Aemet), ülkenin önümüzdeki günlerde "yaz değerlerinde” ve "yılın bu zamanı için olağanüstü yüksek sıcaklıklar" yaşayacağı konusunda uyardı.

Aemed, İber Yarımadası ve Balear Adaları'na “Afrika kökenli çok sıcak ve kuru bir hava kütlesinin" gelişiyle bağlantılı bu sıcak hava dalgasının, hafta sonunda ülkenin güneyinde zirveye ulaşacağına dikkat çekti.

Ülkenin güneyinin büyük bir kesiminde hava sıcaklıklarının Salı ve Çarşamba günleri 30 dereceyi aşacağını belirten meteoroloji kurumu, Endülüs ile Akdeniz kayısındaki Valensiya ve Murcia bölgelerinde hava sıcaklığının 35 dereceye çıkabileceğini de kaydetti.

Sıcak hava dalgası daha sonra ülkenin güney yarısında ve Ebro vadisinde (kuzeydoğu) perşembe ve cuma günleri 35 derecelik genel bir sıcaklıkla ilerlemeye devam edecek. Endülüs'teki Guadalquivir Vadisinde sıcaklıkların 40 dereceye çıkması bekleniyor.

Aemet'e göre, bu hafta sıcaklıklar mevsim normallerinden ortalama 6 ila 10 derece daha yüksek olacak.

Kurumun sözcüsü Ruben del Campo, Twitter'da yaptığı açıklamada, bazı yerlerde hava sıcaklığının nisan sonu için normal değerlerin "15 ila 20 derece" üzerine dahi çıkabileceğini kaydetti.

İspanya'nın özellikle Katalonya bölgesinde zaten anormal derecede sıcak ve kurak bir bahar yaşanıyor.  Yetkililer şimdiden su kullanımını azaltmak için tedbirler alırken,  ülke son onlarca yılın en kötü kuraklığı ile karşı karşıya bulunuyor.

Avrupa'nın Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin (C3S) Perşembe günü yayınladığı verilere göre, sıcaklığın küresel ortalamanın iki katı hızla tırmandığı Avrupa, geçen yıl kaydedilen en sıcak yazını 1950'de yaşadı.

İklim değişikliklerini gözlemleyen Avrupa servisi Copernicus tarafından geçen hafta perşembe günü yayınladığı verilere göre, Avrupa kayıtların tutulmaya başladığı 1950’den bu yana en sıcak yazını 2022’de yaşadı. 2023 daha kötü olabilir.