AB gıda israfına karşı zorunluluklar getiriyor
Avrupa Komisyonu 2030 yılına kadar marketler, restoranlar ve evlerden kaynaklanan gıda atıklarının yüzde 30 oranında azaltılmasını şart koşmak istiyor.
Avrupa Komisyonu 2030 yılına kadar marketler, restoranlar ve evlerden kaynaklanan gıda atıklarının yüzde 30 oranında azaltılmasını şart koşmak istiyor.
Avrupa Birliği’nde gıda israfının azaltılması için bir yasa tasarısı sunuldu. Eurostat rakamlarına göre AB, 2020'de kişi başına yaklaşık 131 kg gıda atığı üretti ve bu da tahminen 132 milyar euroluk kaybı temsil ediyor. Diğer bir ifadeyle evlerdeki, restoranlardaki ve iş yerlerindeki yiyeceklerin yaklaşık onda biri çöpe gidiyor.
Avrupa Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, "30 milyon Avrupalının iki günde bir ancak kaliteli bir yemek yiyebildiği ve dünyada açlığın şiddetlendiği bir dönemde bu ölçekte israf kesinlikle kabul edilemez" dedi.
Devletler ve Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından tartışılacak olan yasa metni, çöpe giden bu gıdaları üretmek, işlemek ve muhafaza etmek için gereksiz su, gübre ve enerji kullanımını azaltmayı amaçlıyor.
Her üye devletin, 2020'de kaydedilen toplam hacme kıyasla "marketlerde, restoranlarda, yiyecek içecek hizmetlerinde ve hanelerde üretilen gıda atıklarının hacmini" (“kişi başına" hesaplanan rakamlarla) yüzde 30 oranında azaltması gerekecek.
Benzer şekilde her devletin, bu sektörün yan ürünleri değerlendirme stratejilerini güçlendirerek tarım-gıda endüstrisindeki (üretim ve işleme) atığı yüzde 10 azaltması gerekecek.
Öte yandan, mahsul tehlikelerine maruz kalan ve atıklarını gübre olarak kullanması veya biyogaz üretmesi muhtemel olan tarım sektörüne yönelik herhangi bir hedef belirlenmedi.
Bu bağlayıcı hedeflere ulaşmak için devletler, kendi tarım-gıda sistemlerine ve mutfak türlerine uyarlanmış, kendi seçtikleri atık önleme programlarını kullanabilecekler.
Avrupa Komisyonu ayrıca, gıda bağışlarını basitleştirmek veya artık insan tüketimine yönelik olmayan hayvan yemi ürünlerinin üretimine daha kolay yönlendirmek için çeşitli yönetmelikler çıkardığını hatırlatıyor.
Bununla birlikte son kullanma tarihlerine ilişkin göstergelerin netleştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
2020'de AB'de üretilen gıda atıklarının yarısından fazlası hanelerden (kişi başına 70 kg) ve yüzde 20'si (26 kg) gıda endüstrisinden kaynaklanıyordu. Bunu tarım sektörü (14 kg), lokanta ve yiyecek-içecek hizmetleri (12 kg) ve mağaza ve dağıtıcılar (9 kg) izledi.
Komisyon, planlanan azaltmanın gerçekleşmesi durumunda dört kişilik bir aile için yıllık yaklaşık 400 euroluk bir tasarruf anlamına geleceğini tahmin ediyor.