AB ülkeleri ilticacıları sınır dışıları hızlandırıyor

Lüksemburg’da bir araya gelen AB ülkelerinin içişleri bakanları, başvuruları reddedilen ilticacıların daha hızlı sınır dışı edilmesi konusunda anlaştı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri İçişleri Bakanları Zirvesi’nde varılan uzlaşma ile sınır dışı kararı verilen mültecilerin ‘yeraltına inmelerinin’ engellenmesi hedefleniyor.

Lüksemburg’daki zirvede 2008 yılında kabul edilen Sınır Dışı Direktifinin reforme edilmesi konusunda uzlaşılırken, zorla gönderilmelerin hızlandırılması amaçlanıyor.

‘KAÇIŞLARI ENGELLEMEK’ İÇİN ÖNLEMLER ALINACAK

Varılan uzlaşıya göre, iltica başvuruları reddedilenlere sınır dışı kararları daha hızlı bir biçimde tebliğ edilecekken, buna yönelik hukuki süreç de hızlandırılacak. Başvuruları reddedilen göçmenlerin yetkili otoritelerle iş birliği yapması zorunluluğu getirilirken, ‘sınır dışı edilmeden kaçışları’ önlemek için kriterleri için bir listenin oluşturulması da hedefleniyor.

Öte yandan, başvuruda bulundukları ülkelerin ‘ulusal güvenliği için tehlike’ oluşturduğu savunulan kişilerin tutuklanabilmesine imkân tanınacak. Yeni bazı göçmenlerin üçüncü ülkelere sınır dışı edilmeleri kolaylaştırılacak.

BM VE IOM’DEN TEPKİ

Önümüzdeki dönemde Avrupa Parlamento (AP) tarafından ortak bir pozisyonda buluşulmasını hedefleyen AB ülkelerinin bu uzlaşısına tepkiler de gecikmedi. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü Antonio Vitorino, AB ülkelerinin aldıkları kararı eleştirdi.

BM Yüksek Komiserliği ve IOM adına yapılan ortak açıklamada, 2016 yılından bu yana AB’ye iltica başvurularında ciddi bir düşüş yaşanmasına rağmen üye ülkelerin mülteci politikasına ilişkin kapsamlı bir yaklaşım geliştirmediğine dikkat çekildi.