ABD’de 8 ayda 23 büyük meteorolojik felaket yaşandı

Amerika Birleşik Devletleri'nde bu yıl 23 büyük meteorolojik felaket yaşandı ve bir milyar dolardan fazla zarara neden oldu.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), 1980 yılından bu yana büyük meteorolojik felaketleri kayda alıyor.

NOAA’ya göre 2023 yılının başından bu yana 23 büyük hava olayı yaşandı. Bir önceki rekor, 22 olayın bir milyar dolardan fazla zarara yol açtığı 2020 yılında kırılmıştı.

Toplamda, 2023'ün başından bu yana, bu büyük meteorolojik olaylar ABD’de 57,6 milyar dolardan fazla hasara neden oldu. Bu miktar, diğer bazı yıllara göre hala daha düşük seviyede bulunuyor. Rekor, hasarın toplam maliyeti ile değil, birbirinden ayrı olayların sayısı ile ilgili.

Geçtiğimiz yıl 18 büyük hava olayı ülkede 165 milyar dolardan fazla hasara yol açmıştı. Özellikle de Florida'yı yerle bir eden Ian Kasırgası tek başına 112 milyar dolardan fazla zarara neden olmuştu. Ancak 2017 yılı, özellikle Harvey ve Irma kasırgaları nedeniyle en maliyetli yıl oldu (383.7 milyar dolar hasar).

Yıl sonuna dört ay kala, 2023'te hava felaketlerinin sayısı daha da artacak gibi görünüyor. Florida'yı ağustos ayında Idalia kasırgası, Hawaii'yi aynı ay içinde yıkıcı bir yangın, ülkenin kuzey doğusunu yoğun bir kış soğuğu, Kaliforniya'yı ise sel vurdu.

NOAA'ya göre bu hava olayları en az 253 kişinin ölümüne neden oldu. Union of Concerned Scientists örgütünden Rachel Cleetus bir basın açıklamasında, yeni rekorun "birçoğu iklim değişikliğinin belirgin izlerini taşıyan maliyetli felaketlerde kötüleşen eğilimin son teyidi" olduğunu belirtti.